Steekspel over Philipscomplex Hilversum

Het ongewenste bedrijventerrein.© illustratie Casteo

Valentijn Bartels
Hilversum

De opgave leek eenvoudig: projectontwikkelaar Lisman en de gemeente Hilversum zouden samen tot een plan komen om woningen te bouwen op het Philipscomplex aan de Anthony Fokkerweg in Hilversum. Inmiddels lijkt dat plan verder weg dan ooit. De gemeente heeft nu zelfs een plan moeten goedkeuren om een magazijn met kantoorruimte op de plek van het Philipscomplex te bouwen.

Dat bouwplan voor een bedrijventerrein lijkt onderdeel van het steekspel tussen de gemeente en de familie Lisman, de kans dat er bedrijfsgebouwen gaan verrijzen, lijkt voorlopig klein. Volgens het huidige bestemmingsplan mag op het terrein alleen bedrijvenhuisvesting worden gebouwd, tot groot ongenoegen van ondernemer Lisman.

Koortsachtig overleggen beide partijen nu aan de hand van een geheime intentieovereenkomst over een veel lucratiever woningbouwplan. Die onderhandelingen lijken vast te zittens op gewenst bouwvolume. De ontwikkelaar zou hogere bebouwing (vijftien meter) en huizen nabij het Kamrad willen, absolute pijnpunten voor de Hilversumse gemeenteraad en het college. ,,Maar we zijn nog in gesprek met elkaar, ik kan niet inschatten hoe groot de kans is dat we het eens worden over een geschikt woningbouwplan’’, meldt de woordvoerder van wethouder Floris Voorink (vergunningen). Er is haast geboden, de intentieovereenkomst is volgens Voorink namelijk geldig tot 1 augustus.

De familie Lisman gebruikt alle middelen om de gemeente onder druk te zetten. Advocaten van Lisman dreigden met een planschadeclaim, er is een plan voor een bedrijventerrein ingediend en er loopt een zaak bij de Raad van State om de beslissing van de gemeenteraad om de bestemming ’wonen’ uit het bestemmingsplan te verwijderen aan te vechten.

Henk Blok (Leefbaar Hilversum) hoopt dat er alsnog woningen worden gebouwd. ,,En dan het liefst met een derde sociale huurwoningen.’’ Blok dient bezwaar in tegen het bedrijvenplan. ,,Omdat Hilversummers veel meer hebben aan woningen op die plek.’’

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.