Victoria-keeper Letteboer waagt zich aan City Run

Rik Letteboer heeft weinig getraind voor de City Run.

Matthijs de Kruijff
Hilversum

Keepen en hardlopen, het is niet de meest logische combinatie. Want keepers houden toch helemaal niet van hardlopen? Daarom zijn ze immers onder de lat gaan staan. Dat is wel een beetje waar, geeft Rik Letteboer toe. Toch waagt de doelman van Victoria zich morgen aan de City Run.

Wat doe je jezelf aan?

„Dat is een goede vraag, haha! Nee hoor, ik doe het al jaren. Dat wil zeggen: één keer per jaar een hardloopevenement. Dit wordt wel pas mijn eerste Hilversum City Run. Ik kom oorspronkelijk uit Twente en tot dit jaar deed ik altijd mee met de Nieuwjaarsloop van mijn voormalige voetbalvereniging. Dat kwam er dit jaar niet meer van, dus besloot ik mij in te schrijven voor de City Run.”

Weet je wat je te wachten staat?

„Ik ga voor de bescheiden vijf kilometer. De Nieuwjaarsloop in Twente was altijd zes kilometer en bovendien dwars door de weilanden. De City Run gaat door de stad, dus zowel qua afstand als terrein moet het meevallen. Binnen een halfuur moet ’t me wel lukken, hoewel ik er niet echt voor getraind heb.”

Niet getraind?

„Welnee, ik ben niet voor niets keeper! Maar een klein stukje moet kunnen. Bovendien trainen we bij Victoria twee keer per week en zijn er dit seizoen serieus stappen gezet op het gebied van conditie, kracht en stabiliteit. Dat merken we in de wedstrijden, dus daar hoop ik zondag ook de vruchten van te plukken.”

Je staat bekend als een meevoetballende keeper. Pik je daarmee ook je metertjes mee?

„Absoluut! Ik haal de middenlijn niet, maar als wij rond het strafschopgebied van de tegenstander aan het aanvallen zijn, en dat is nogal vaak, sta ik altijd wel halverwege onze eigen helft. We zijn dit seizoen behoorlijk dominant, maar ik doe als keeper wel graag met het spelletje mee. Bovendien kan ik op die manier de lange ballen van de tegenstander onderscheppen.”

Je bent één van de routiniers van het elftal, maar speelt pas een paar jaar voor Victoria. Hoe kan dat?

„Zoals gezegd kom ik uit Twente. Pas vier jaar geleden ben ik in Hilversum komen wonen. Ik wilde wel graag blijven voetballen, dus besloot ik op een dag de plaatselijke Sport 2000 in te lopen om te informeren naar de diverse Hilversumse voetbalverenigingen. En ik besloot een poging te wagen bij Victoria en we kunnen wel stellen dat dat een goede beslissing geweest is.”

Je hield dit seizoen al elf keer ’de nul’. Trots?

„Uiteraard, maar we doen het met z’n allen. We hebben deze prestatie echt niet alleen aan de verdediging en mij te danken, maar net zo goed aan de middenvelders en aanvallers. We krijgen dit seizoen gewoon nauwelijks kansen tegen, we staan als een huis.”

Jullie zijn de ongeslagen koploper. Is het kampioensfeest al gepland?

„Absoluut niet. We hebben inmiddels wel een mooi gat geslagen, maar ik wil het nog niet over het kampioenschap hebben. Daar ben ik veel te nuchter voor. Ik kan me ook haast niet voorstellen dat we het seizoen zonder ook maar één nederlaag gaan afsluiten. Eerst zien, dan geloven!”

Meer nieuws uit Sport Regionaal