Nieuwe draai HOV Eemnes

Edward de Vries Lentsch
Eemnes

Terwijl er over HOV Blaricum-Huizen een soort loopgravenoorlog gaande is, lijkt er bijna witte rook voor de gemeente Eemnes in zicht te zijn.

,,Dit ziet er goed uit’’, constateert wethouder Niels Rood na afloop van HOV-stuurgroepvergadering. Hij presenteerde daar een verder verbeterde afslag- en halteplan voor de snelbus, aan de Larense kant van de A27. Adviesbureau Royal Haskoning/DHV heeft de zogeheten Sprey-Van den Berg van een minder scherpe bocht bij de aftakking A27 heeft voorzien. Ook is de bushalte hoger komen te liggen.

Kritiek

Eemnes reageert daarmee op kritiek van de Stuurgroep HOV in het Gooi én Rijkswaterstaat. De stuurgroep oordeelde dat een eerder ontwerp een te scherpe bocht maakte voor een bus die het onder andere moet hebben van een hoog comfortniveau. Bovendien vond een alternatief halteplan, dat in maart aan de stuurgroep was voorgelegd, geen genade bij Rijkswaterstaat. Wethouder Rood: ,,We liepen vast bij Rijkswaterstaat die geen halte langs de snelweg wilde. Maar er is wel nader overleg geweest. De halte komt nu netjes hoog te liggen. De afslag loopt omhoog, maar de halte ligt recht. De provincie schatte dat dit niet zou lukken, maar Royal Haskoning is dat toch gelukt.’’ Beide varianten zijn besproken met de stuurgroep. Rijkswaterstaat moet op papier nog een oordeel vellen.

Samenspraak

De HOV-bus passeert na de halte de afrit van de A27 voor de rest van het verkeer, op weg naar de oprit A27 richting Hilversum. Deze kruising krijgt stoplichten. Volgens Rood blijft het tijdverlies binnen de HOV-perken. Mocht de stuurgroep daar toch anders over denken, niet geheel denkbeeldig gezien wat er in Blaricum-Huizen aan de hand is, dan valt de wethouder in samenspraak met Rijkswaterstaat terug op de halte laag langs de A27. Met een voetgangersbrug over de afrit. Deze oplossing is in ieder geval sneller (11 seconden) dan HOV-richtlijnen. ,,In Eemnes hebben we dan het luxe-probleem dat we de beste variant moeten kiezen. Eind juni wordt dit met de gemeenteraad besproken, voor de volgende HOV-stuurgroepvergadering in juli. Dan hebben we witte rook en volgen onderhandelingen met de provincie over kosten.’’

Argwaan

Raadslid Paul Sprey van Fractie Van den Berg volgt de gang van zaken rond ’zijn’ variant met de nodige argwaan. ,,Het schijnt de goede kant op te gaan. Dit is de variant die kan rekenen op draagvlak van de bewoners. Maar voordat je het weet, komt er weer een veto van die stuurgroep. Bovendien weten wij als raadsleden totaal niet wat er in die stuurgroep allemaal wordt besproken.’’ Tot slot constateert hij dat de wethouder het niet meer heeft over een tunnel-optie.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.