Brede A1 als impuls voor toerisme

Netten tanen achter het museum.

Netten tanen achter het museum.

Volop belangstelling van toeristen voor klederdracht- en visserijmuseum Spakenburg

Volop belangstelling van toeristen voor klederdracht- en visserijmuseum Spakenburg© foto’s studio KASTERMANS/ben den ouden

1 / 2
Hans van Keken
Bunschoten

In Bunschoten wordt reikhalzend uitgekeken naar het moment dat de schijnbaar altijd aanwezige file bij Muiderberg oplost, mede door de nieuwe grote brug bij Muiderberg. ,,Laat de toeristen uit Amsterdam dan maar komen”, hoopt Arie ter Beek van Museum Spakenburg.

Amsterdam en zeker ook het voormalig vissersdorp Volendam zijn toeristische trekpleisters van formaat. Volgens sommigen wordt de druk van de recreatie wel eens te hoog, met die drommen dagjesmensen. Je zou zeggen, hier ligt een schone taak voor het voormalig vissersdorp Spakenburg, dat hemelsbreed niet zo veel verder van de hoofdstad ligt.

Muiderberg

Waarom ook hier niet de focus op véél meer toeristen, liefst ook uit het buitenland? Arie ter Beek wijst met zijn hoofd veelbetekenend richting het westen. ,,Knooppunt Muiderberg hè”, klinkt het veelbetekenend. De Spakenburger kan niet wachten tot de doorstroming bij de kruising van de A1 en de A6 een feit is. ,,Kom daarna gerust hierheen, zou ik zeggen.”

Drie jaar geleden was Spakenburg in de zomermaanden toeristisch ’hot’. Mede naar aanleiding van de docu-soap bij de EO met de titel ’Voetbal, cake en kibbeling’. Het hechte en vaak wat besloten aandoende dorp werd neergezet als hardwerkend en ook wel humoristisch, met springlevende oude tradities. Met directheid en eerlijkheid hoog in het vaandel, evenals loyaliteit. ,,We hadden in dat jaar ook in het museum best veel bezoekers. Nu is het bezoek weer wat genormaliseerd. We zitten zo op de twaalf-, dertienduizend per jaar. We doen er wel van alles aan om het op peil te krijgen. Kortingsacties samen met de fietsboot van de Eemlijn, met de botter de BU210”, legt parttime directeur van het klederdracht en visserijmuseum Ter Beek uit.

Niet oubollig

Over het aantal bezoekers is hij ook nu al dik tevreden. Ook omdat veel mensen nog altijd lijken te denken dat het museum een oubollige bedoeling is. ,,Het is veel groter dan je op basis van de buitenzijde zou denken”, zegt hij, met forse pas van de ene naar de andere afdeling lopend.

Thema’s

,,We hebben hier acht thema’s. Zoals de school van vroeger, ambacht en industrie. Daar hebben we filmpjes over de industrie in het dorp, over Polynorm uiteraard, maar ook over de knopen- en schoenfabriek en een Broodbus hebben we hè. Ook komen arm en rijk en hoop en troost van het vroegere visserijleven aan bod.” Wijzend op het klinkerstraatje dat met de komst van een dorpspomp (zie kader) een nieuw, authentiek element heeft gekregen: ,,Dit steegje laat zien hoe het er vóór de afsluiting van de Zuiderzee uit zag.” Ook komt de tien jaar geleden overleden icoon Aartje Koninginnetje - petekind van koningin Wilhelmina, geboren tijdens de stormvloed van 1916 - voorbij in een korte documentaire. Het museum maakt zich nu al op voor de tijdelijke expositie die in september start, over de aanleg van de dijken. Zo wordt ook nu de actualiteit gevolgd.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.