Justitie wil Spakenburgse vader van 19 kinderen in cel houden

Henk Runhaar
Bunschoten

Het openbaar ministerie in Utrecht denkt hard te kunnen maken dat strenggelovige Spakenburger Henk K. (57) de meeste van zijn negentien kinderen mishandelde en een dochter misbruikte. Om die reden moet het voorarrest van de eind september opgepakte vader opnieuw worden verlengd.

K. verschijnt komende woensdag voor het eerst in een openbare zitting voor de rechtbank Midden-Nederland. Rechters buigen zich dan over de eis van het OM de man langer in de cel te houden. Het gaat om een zogenoemde pro-formazitting. Een datum voor inhoudelijke behandeling van de strafzaak is nog niet vastgesteld.

De politie deed september vorig jaar een inval in de woning van het gezin. Het onderzoek in de woning en bijgebouwen nam destijds een groot deel van de dag in beslag.

De verdachte was de afgelopen jaren regelmatig in het nieuws met een alternatieve manier voor het behandelen van ernstige brandwonden. Hij weigerde ruim zes jaar geleden een ziekenhuisbehandeling van zijn bij een ongeluk ernstig verbrande zoon. In plaats daarvan smeerde K. hem thuis in met boegemzalf. Daarmee redde hij naar zijn overtuiging het lichaam en misschien zelfs het leven van zijn zoon.

Ook met zijn strijd tegen het reguliere onderwijs baarde K. opzien. Volgens hem voldeed geen enkele school aan zijn religieuze opvattingen. Om die reden hield hij zijn zoons en dochters thuis en gaf hij ze zelf onderwijs. De situatie werd lange tijd door de gemeente Bunschoten gedoogd. Voorwaarde was was dat de ouders de gemeente regelmatig zouden informeren over voortgang en niveau van het thuisonderwijs. Volgens K. was dit een inbreuk op de privacy van het gezin, om die reden probeerde hij in 2013 via de bestuursrechter onder de constructie uit te komen.

K.’s advocaat is nog op vakantie. Zodra hij volgende week terug is, bezoekt hij zijn cliënt. Dat meldt zijn kantoor desgevraagd.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.