De filosofie van een opmerkelijk koffiecafé

Susanne van Velzen
Hilversum

In april opende koffiecafé en lunchzaak Your Coffee haar deuren aan het Wagenmakersplein in Hilversum. Eigenaar Youri Erades (35) wilde niet de zoveelste koffietent starten. Met een bibliotheek, werkplekken, een grote speelzolder, duurzame gerechten en goede koffie hoopt hij de harten van hip Hilversum te veroveren.

Opgewonden schrijft Jan Bleumers (4) zijn naam op het gele briefje. In onregelmatig handschrift met de letter J in spiegelbeeld. Onder zijn naam volgt het woord waar het de kleuter echt om gaat. ’Appeltaart’. In dezelfde bibberige letters noteert hij zijn bestelling.

Het briefje vouwt hij in een plastic bal die hij door de mond van een grote geschilderde pop duwt. Met grote ogen volgt hij hoe de bal door een ingenieus buizensysteem van de eerste verdieping naar beneden rolt om via een grote knikkerbaan te eindigen achter de bar. Daar vist de bardame de bestelling op. Een paar minuten later zit Jan aan zijn felbegeerde stuk appeltaart. Het jochie straalt.

Matcha hana latte

Bij Your Coffee in Hilversum gaat alles net even anders dan in andere zaken. Hier zijn kinderen echt koning. Alles mag, alles kan. Terwijl de kids zich op de grote speelzolder vermaken drinken de ouders beneden hun espresso, wheatgrass wonder of matcha hana latte. Twee weken geleden opende Hilversummer Youri Erades (35) zijn eerste horecazaak aan het Wagenmakersplein in het hart van Hilversum. In het grote twee verdiepingen tellende pand achter parfumeriewinkel Douglas, waar eerder het Leger des Heils, een speelgoedwinkel, een meubelzaak en onlangs een pop-up store zaten heeft Erades een plek gecreëerd waar het goed toeven is. Een plek waar gasten niet het gevoel hebben dat ze vier consumpties per uur moeten bestellen.

Filosofie

,,Spa blauw verkoop ik niet. Water tap je gewoon lekker zelf uit de kraan. En als je bij een stuk appeltaart twee vorkjes wil, prima. Zelfs over drie vorkjes doe ik niet moeilijk. Ik heb liever dat iemand hier twee uur met plezier op een glas water zit, en aan vrienden vertelt hoe leuk het hier is, dan dat hij zich verplicht voelt om iets te bestellen. Dat is mijn filosofie. Het gaat om gunnen. Daar ben ik heilig van overtuigd. Dan komt het succes vanzelf.’’

In een hippe sfeer, geïnspireerd op Coffee Corazon in Amersfoort, waar Erades de afgelopen jaren het vak leerde, worden gasten persoonlijk verwelkomd door de eigenaar.

,,Ik ben de gastheer, wil het ze ongelooflijk naar de zin maken, aandacht geven. Ik kan soms amper geloven dat ik nu echt ondernemer ben’’, zegt hij, bijna kinderlijk enthousiast. ,,In 2008 heb ik besloten voor mijn 35ste een eigen bedrijf te hebben. Op 28 februari dit jaar werd ik 35. Op 1 maart trok ik hier in’’, lacht de Hilversummer.

Estades is niet over één nacht ijs gegaan met zijn Your Coffee. Hij stippelde de weg naar zijn eigen horecazaak zorgvuldig uit.

Espressomachine

,,Ik had geen eigen geld, wist dat ik het met hulp van vrienden en familie voor elkaar moest zien te krijgen. En die hulp was ongekend. Schilderen, klussen, inrichten. Drie jaar geleden ben ik begonnen met het verzamelen van de inventaris. Ik kocht veel op faillisementsveilingen. Mijn espressomachine was mijn eerste aanschaf. Later volgden de tafels, de stoelen. Overal had ik spullen staan. Bij mijn moeder in de schuur en op zolder. Bij mijn zus, bij vrienden. Van sla-centrifuge tot de kopjes.’’

De stamtafel bestaat uit twee oude handenarbeidtafels van een school in Bussum.

Het pand aan het Wagenmakersplein had Erades een paar jaar geleden al op het oog. ,,Ik was op slag verliefd, maar het was toen veel te duur. Ik ben opnieuw gaan praten en de huur bleek verlaagd. Dit was mijn kans.’’

Op 1 maart kreeg hij de sleutel. Zeven weken later ging de deur open. Youri’s rechterhand Linda Pos heeft zich gebogen over de inrichting en styling. Die is opvallend anders dan in andere zaken.

Wastafel

De uitstraling is hip en duurzaam. Veel hout. Verrassend is het watertappunt midden in de zaak. Een oude wastafel hangt aan een ijzeren rooster dat is behangen met klimop en plantenpotten. In gestapelde houten kisten staan de waterglazen.

Als de zaak tegen twaalf uur helemaal vol begint te stromen, schuift Youri ineens onrustig op zijn stoel. Zijn ogen glimmen. ,,Ik geloof dat ik in aan het werk moet. Ik ben geen klassieke baas. We doen hier echt alles samen.’’

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.