Stoomtram-monument Muiderberg krijgt opknapbeurt

Tamar de Vries
Muiderberg

Het bekende stoomtram-monumentje bij hotel restaurant Het Rechthuis in Muiderberg is in de revisie. Muiderberger Cees Hennipman vond dat het trammetje weer aan een opknapbeurt toe was.

Tijdens de jaarwisseling 2004/2005 werd het trammetje flink gemolesteerd door vandalen maar kon gelukkig nog gerepareerd worden. Na terugkeer op de sokkel kreeg het model een heuse ’beheerscommissie’ toegewezen, die toezicht op het monumentje hield. Wim Anhuiser, de toenmalige uitbater van Het Rechthuis, Cees Hennipman en Henk de Boer waakten over het welzijn van de mini-tram. Het monumentje is een herinnering aan de Gooische Stoomtram, die Amsterdam met het Gooi verbond. Van 1881 tot 1939 deed de tram ook Muiderberg aan.

Een hele stoet Muiderbergers heeft zich in het begin van de jaren tachtig ingespannen om het monument op te richten. Het was een initiatief van de bekende Muiderberger Piet de Raadt.

J. Roskam, Harry van Veen, Vic Wijchers, Gijs du Pau, Henk de Boer en Cees Hennipman werkten eendrachtig aan de totstandkoming van het stoomtrammetje. De onthulling vond plaats op 19 mei 1984. De sokkel van het monument staat op een muurtje dat de hoekpilaar vormde van het voormalige tramemplacement.

In lang vervlogen tijden stapten passagiers met de bestemming Muiderberg bij de Hakkelaarsbrug over op een apart lijntje, het zogeheten ’heen- en weerlijntje’. Later werd de tramlijn via de polder doorgetrokken naar Naarden, langs het Kocherbos/Gerard Doulaan. Het stoomtram-model is een paar weken geleden van de sokkel gehaald voor de opknapbeurt en is dus niet gestolen, vertelt uitbater Hannelies van der Vliet.

Jolige passanten zetten onlangs een koekblik in de vorm van een locomotief op de sokkel en fotografeerden het, met de vraag of het model bij wijze van 1-aprilgrap weer was teruggekeerd.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.