Lekker Laren etalage vol culi-proeverijen
Met de vertrouwde klanken van Sonny Hoogwerf is het vierdaagse festival Lekker Laren donderdag van start gegaan. Bijna twintig restaurants presenteren hun lekkerste gerechtjes.
,,Lekker Laren is voor ons bij uitstek een mooi evenement om ons te etaleren. En een gezellige uitdaging’’, vertelt sterrenchef André Gerrits van ’t Amsterdammertje in Loenen aan de Vecht. Hij doelt op de uitbreiding van zijn culinaire activiteiten in de vorm van high-end catering onder de naam ’Inspiced’. ,,Ik heb zin op topniveau tien tot vijftien keer per jaar een waanzinnig evenement te doen’’, vertelt Gerrits tijdens de laatste voorbereidingen in zijn keuken voor Lekker Laren. ,,We gaan het wel langzaam opbouwen. Want met ’Inspiced’ willen we serieus kwaliteit neerzetten. We laten niets aan het toeval over. Ons voordeel is dat we een aparte keuken hebben waar de voorbereidingen worden gedaan. Die is dus gescheiden van het restaurant. Mijn keukenbrigade blijft daar en ik ben zelf ook altijd in ’t Amsterdammertje. Deze vorm van catering valt goed te plannen en te managen.’’ De tropische warmte is voor de topchef eigenlijk helemaal geen punt. ,,We hebben goede koelingen en we zijn heel blij met onze koelwerkbanken. Dat gaat geen problemen opleveren. We houden daar altijd rekening mee.’’
Voor Hocras, de horecagroothandel uit Bussum, is Lekker Laren ook een spannend experiment. Er staat een gigantisch paviljoen vlakbij de ingang waar iedere dag twee andere restaurants zich presenteren. ,,We hebben acht klanten van ons uitgenodigd’’, vertelt Sander Maas uit Eemnes. ,,Van luxe restaurant tot bistro en cateraar. Ik denk dat mensen die 7,50 euro (aan de deur 9,50 euro, red.) per dag toegang betalen voor Lekker Laren, gericht publiek is.’’ De gerechtjes zijn niet gratis en worden betaald met ’parels’ (1,50 euro). ,,Het leukste zou zijn al het nog meer een evenement zou worden met alle restaurants uit de regio. Dus Lekker BEL.’’
Blikvanger
Het draait bij Lekker Laren niet uitsluitend om het eten zelf. Een regelrechte blikvanger is bijvoorbeeld de OFYR, een in Nederland gemaakte houtgestookte vuurschaal waar je buiten op kunt koken. Het blijkt een hit op het gebied van ’outdoor cooking’. Ze vliegen bij Hans Goossens uit Laren de deur uit en gaan de hele wereld over. Prijskaartje: 1895 euro. ,,Hele enthousiaste reacties. De eerste helft van dit jaar al 3000 verkocht. Ook prima voor een gebakken eitje of een pannenkoek.’’
Lekker Laren duurt tot en met zondag.