Eemland heeft een terras zoals het moet zijn

Het is goed en relaxed toeven op het terras van Eemland in Eemnes.

Het is goed en relaxed toeven op het terras van Eemland in Eemnes.© Foto’s Simone Stevens

Roerei zalm en toast.

Roerei zalm en toast.

Eemnesser Broodje.

Eemnesser Broodje.

1 / 3
Simone Stevens
Eemnes

De terrassentest van De Gooi- en Eemlander wordt deze zomer voor de zestiende keer gehouden. Op welk terras zitten we er relaxed bij, waar is de bediening vriendelijk en waar is toiletbezoek alleen bij hoge nood aan te raden? Deze keer: Eemland in Eemnes.

In het kader van de Terrassentest waren we al eens neergestreken bij Grandcafé Eemland in het landelijke Eemnes, in 2012 om precies te zijn. De reden dat we er nu ’weer’ heen gingen is de heropening begin 2016 door Patty de Wit.

Ogenschijnlijk is er niet zo veel veranderd sindsdien. We parkeren de auto op het naastgelegen terrein, waarna we het terras oplopen. Dan zien we toch direct een verandering: drie grote blauwe parasols. Destijds zorgden alleen drie bomen voor broodnodige schaduw. De bomen staan er nog steeds, maar de ondergrond - toen nog bestaande uit mooie, oude klinkers - is nu egaal dankzij een flinke laag grijze steenslag.

Daarop stevig, robuust houten meubilair, gelukkig voorzien van zitkussentjes. Op tafel een nepplantje, zout en peper en diverse drankenkaarten. Aan de voorkant loopt de Laarderweg, een doorgaande weg door het landelijke dorp. Het verkeer dat passeert is niet noemenswaardig storend.

De vrolijke serveerster die ons had verwelkomd, noteert onze drankjes en keert even later terug met een spa rood (2,50), een verse jus d’orange (3,50) en de lunchkaarten. De jongedame vertelt ons wat de soep van het seizoen is (pompoensoep) waarna ze ons in alle rust laat kiezen. Terwijl we dat doen arriveren meer gasten op het terras. Ze zijn met de auto gekomen, maar ook met de fiets. Eemland zal ongetwijfeld een populaire pleisterplaats zijn voor recreanten. In korte tijd is ruim de helft van het (overigens ruim bemeten) terras gevuld.

Op de kaart tal van lunchgerechten, van diverse (soorten) belegde broodjes en broodjes uit de oven tot klassiekers, eiergerechten, soepen en salades. We laten ons oog vallen op een (bruin) Eemnesser Broodje met krokant spek, gegrilde kip en remouladesaus (7,75; zie bovenste foto) en op een roerei zalm en toast (9,50). De gerechten laten niet al te lang op zich wachten. Ze arriveren op mooi opgemaakte, rechthoekige borden. Erbij bestellen we een glas pinot grigio (4,50) en een glas merlot (4,25). Terwijl we onze tanden zetten in onze lunch (maagvullende porties, zeker het Eemnesser Broodje!) worden twee niet kinderachtig gevulde wijnglazen bij onze borden neergezet. Halverwege komt de serveerster informeren of alles naar wens is. Dat is het zeker. De begeleidende remouladesaus is een lekkere, onontbeerlijke toevoeging bij het bruine (doorgesneden) broodje met spek en kip. Ook het roerei is smakelijk. Heel klein minpuntje: er zit geen boter bij de toast.

Lof

Dat is vrijwel het enige puntje van kritiek dat we kunnen noteren. Want ook het verplichte bezoekje aan het toilet levert louter lof op. Het is er om door een ringetje te halen, er zit een schone zak in de prullenbak, de zeepdispenser zit vol en de papieren handdoekjes zijn voorradig.

We besluiten met een kop koffie (2,45) en vragen direct om de rekening. Die komt in een klein tinnen emmetje met een paar lollies erbij. Op de bon prijkt een acceptabel bedrag van 34,70. Alles bij elkaar is Eemland een echte aanrader. De bediening is zonder uitzondering vriendelijk, vrolijk en attent. Ze doen betrokken hun werk, terwijl hun gasten ontspannen van een lekkere lunch kunnen genieten. Het is in één woord top.

Cijfer: 8,7

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.