Ecofascisme

HIL 15-03 HILVERSUM CASPER VAN DEN BROEK ©KASTERMANS STUDIO

HIL 15-03 HILVERSUM CASPER VAN DEN BROEK ©KASTERMANS STUDIO© KASTERMANS STUDIO

Casper van den Broek

Ecofascisme. Een lelijk woord uit de jaren 80. Meestal bedoelen we ermee dat de zorg voor milieu of klimaat zo uitgebreid en totalitair wordt dat de vrijheid en bewegingsruimte van een individuele burger ernstig in het gedrang komt.

De term associeer ik sinds kort met Circulus-Berkel, het regionale afvalbedrijf uit het oosten van het land. Ons eigen GAD noemt het als een lichtend voorbeeld, bijvoorbeeld bij de invoering van de vierde minicontainer.

De afgelopen weken ben ik hardhandig in contact gekomen met Circulus. Ik ’mocht’ het huis uitruimen van mijn overleden tante in Apeldoorn en bezocht daar dus regelmatig het afvalperron. Ik schrok mij de eerste keer wezenloos. DDR-grenspost Helmstedt is er niets bij. Slagbomen, camera’s, een wachtpost, en natuurlijk een weegbrug. Met als gevolg lange rijen puffende auto’s.

Met een plastic kaartje en streepjescode krijgt elk gezin 300 kilo. Bij een overlijden krijg je, hoe gul, er nog eens 300 kilo bij. Dat red je natuurlijk nooit, zelfs niet als je eerst wat spullen bij de kringloop brengt. Daarna mag je elke keer met je bonnetje naar de wachtpost, om 1,80 euro per 10 kilo te pinnen. Een paar rollen oud tapijt? Tien euro! Wat gaat het er dan gemoedelijk aan toe bij ons in het Gooi en Eemland. Dus burgers, als onze GAD weer eens dweept met Circulus-Berkel, wees op uw hoede.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.