’Dieper kijken dan alledaagse’

Joyce Huibers
Bussum

Carel ter Linden, bekend als hofpredikant, tipt een programma van poëzie en muziek rond zijn dichtbundel ’Om een zin’ op 3 mei, 14.30 uur in de Majella Kapel, Iepenlaan 26, Bussum.

,,Een gedicht is een poging om dieper te kijken dan het gewone, het alledaagse. Je kunt pas een gedicht schrijven als je ergens diep door getroffen bent. Vervolgens moet je de woorden vinden waarin je die ervaring kan vatten. Mijn gedichten zijn geschreven in een eenvoudige taal, doorzichtig en zo bondig mogelijk. Wat je opschrijft moet niet verborgen zijn in diepzinnigheden, je moet zelf ook kunnen begrijpen wat er staat.

Toen ik achttien was, koos ik niet voor theologie. Ik ging rechten studeren en pas later, dankzij de inspirerende invloed van een studentendominee, kreeg ik belangstelling voor theologie. Als dominee ben je een klankbord voor veel mensen, ik heb het altijd een heerlijk vak gevonden. Het gaat om de diepere bodem van het bestaan, zowel in mijn voormalige functie als dominee, als in de poëzie. De poëzie-concerten geef ik samen met pianiste Mirjam Karres. Zij begint een stuk te spelen, daarna draag ik enkele van mijn gedichten voor. De rust van de piano is weldadig, de tekst krijgt kleur door de muziek, maar de muziek krijgt ook een andere dimensie door de gedichten. Een van mijn gedichten gaat bijvoorbeeld over een nachttrein. Het strakke ritme wordt daarna weerspiegeld in een sonate van Scarlatti. Ik schrijf over allerlei aspecten van het leven. Soms dwaze gedichten waar mensen om moeten lachen, maar ook over serieuze onderwerpen als geboorte en dood.

Toen de Arbeiderspers in 2008 mijn gedichten wilde uitgegeven, zeiden sommige mensen tegen me dat de teksten nog meer zouden doordringen als ik ze zou voordragen. Er is toen een cd bij het boek gemaakt met mijn voordracht. Pianiste Ariane Karres koos muziek uit die bij de gedichten paste en speelde die stukken in op de cd. Met haar heb ik dit programma vele malen uitgevoerd. Helaas is zij inmiddels overleden. Haar niet minder talentvolle dochter Mirjam heeft echter met verve de rol van haar moeder overgenomen.''

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.