Hilversums beeld Verkade 'zoek'

'De Belofte' van Kees Verkade. foto wikimedia

'De Belofte' van Kees Verkade. foto wikimedia

De lege plek in de 'Avro-tuin'.

De lege plek in de 'Avro-tuin'.

1 / 2
Henk Runhaar
Hilversum

„Waar is dat bronzen beeld van Kees Verkade? Het zal toch niet in de tuin van Frits Kroymans staan? Of zou het gestolen zijn? Zo’n Verkade is al gauw een ton waard.” Heel wat Hilversummers missen het kunstwerk uit de voortuin van de voormalige Avro-studio aan de ’s-Gravelandseweg.

Het werk heet ’De Belofte’ en stelt een dansende man en vrouw voor, beiden levensgroot en naakt. Het geheel staat op een ronddraaiende sokkel. Verkade maakte het kunstwerk in 1988 in opdracht van het Avro-bestuur, ter gelegenheid van het 65-jarig bestaan van de omroep.

De Avro is dus de eigenaar. Maar de omroep huist al lang niet meer in het monumentale pand en heeft werkelijk geen idee wat er met de ’Verkade’ is gebeurd. Ook niet na anderhalve week ’zoeken’. Ook Blue Circle, het bedrijf dat momenteel in het Avro-gebouw zit, weet nergens van. „En we zitten nu midden in de verhuizing naar Amsterdam. Maandag gaan we definitief over”, klinkt het.

Makelaar De Koster dan, die probeert een nieuwe gebruiker voor het beeldbepalende gebouw te vinden. De directeur weet het ook niet en verwijst naar Citadel Enterprises, het vastgoedbedrijf van Frits Kroymans aan de Soestdijkerstraatweg. „Zij doen het technisch beheer, het onderhoud en dergelijke.”

Kapot

Bij Citadel komt dan eindelijk de aap uit de mouw. Het beeld is een maand of twee geleden uit de tuin gehaald voor een grondige restauratie. Het gaat daarbij voornamelijk om het repareren van het draaiplateau. „Dat is al heel lang kapot”, zegt een woordvoerder.

„Het beeld zelf was ook vies en zo. Het wordt weer helemaal spic en span.” Citadel verwacht dat het kunstwerk in de loop van januari op zijn oude prominente plekje aan de ’s-Gravelandseweg terugkeert. „Maar dat hangt ook af van de weersomstandigheden.”

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.