Politie heeft handen vol aan gevaarlijke dakloze Hilversum

Henk Runhaar
Hilversum

Burgemeester Pieter Broertjes, de politie, daklozenopvang De Cocon en andere instanties hebben hun handen meer dan vol aan de dakloze 53-jarige man die vorige week brand stichtte aan de Neuweg in Hilversum. In korte tijd is hij al zeker drie keer opnieuw opgepakt door de politie.

,,Maar telkens is het niet ernstig genoeg om hem langer vast te houden dan zes uur. Dan komt hij weer vrij en begint het weer van voren af aan'', zegt manager Harro Koeleman van De Cocon.

Afkickkliniek

Na de brand in de overkapping achter een massagesalon waar de man zijn intrek had genomen, zat hij enige tijd vast in het cellencomplex in Houten. Deskundigen oordeelden dat wat de man had aangericht niet ernstig genoeg was voor een gedwongen opname. Vrijwillige opname in een afkickkliniek weigerde de aan alcohol en harddrugs verslaafde man.

Ondanks strikte voorwaarden ging het toch weer mis. Hij gaat pontificaal op straat liggen, ook is hij al naakt lopend gesignaleerd. Telkens moet de politie ingrijpen. In De Cocon irriteert hij andere daklozen, recent kon op het nippertje een vechtpartij worden voorkomen. Koeleman: ,,Hij is duidelijk niet helemaal lekker. We treden nu heel erg repressief op. Hij is geschorst bij De Cocon, zodra hij zich hier vertoont, wordt hij opgepakt.'' Dat is woensdagochtend nog gebeurd. Koeleman: ,,Er zijn duidelijke afspraken met de burgemeester en de politie. Het is even niet anders. Alleen zo kunnen we een dossier opbouwen en op den duur alsnog gedwongen opname afdwingen via de rechter.''

Een veiligheidsambtenaar van de gemeente bevestigt dat de man 'er nu echt even uit springt'. Het gaat om een Huizer die sinds de zomer de grip op zijn leven is kwijtgeraakt.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.