Trombosedienst Hilversum gaat in vinger prikken

Annemarie de Jong
Hilversum

De Trombosedienst Hilversum stapt maandag over op bloedprikken in de vinger.

Onderzoek wijst uit dat de meeste patiënten de vingerprik minder belastend vinden dan de nu gangbare bloedafname uit de arm. „Een pianospeler vindt een vingerprik misschien niet fijn, maar dan is de oorlelprik een mogelijkheid”, zegt arts-directeur Dineke van Dolder.

Patiënten gaven ook aan dat ze het prettig vinden dat de uitslag na de vingerprik direct bekend is. „Bloedbuisjes gingen tot nu toe eerst naar het laboratorium.”

Ook blijft de hoofdvestiging van de Trombosedienst aan het Oostereind 109 vanaf maandag langer open: van 8.00 tot 12.30 uur.

Bloedverdunners

Trombose is een aandoening in aderen en bloedvaten. Zo’n 400.000 Nederlanders hebben er last van en gebruiken bloedverdunners. Bij de Trombosedienst Hilversum zijn ruim 5.000 patiënten in behandeling. Zij moeten regelmatig laten controleren of de stolbaarheid van het bloed nog goed is, of dat aanpassing van de dosering van de medicijnen nodig is.

De Trombosedienst Hilversum heeft volgens Van Dolder de primeur met een speciale app waarmee medewerkers ’sneller, efficienter en veiliger’ werken.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.