Huizer Museum wil meer subsidie

Marjolein Vos
Huizen

De directeur van het Huizer Museum, Nienke de Wit, draait chronisch overuren. ,,Ze werkt zestig uur per week, terwijl ze een contract heeft van vier dagen. Dat kan zo niet langer’’, stelt Cees Teeuwissen van de Stichting Huizer Museum.

,,Er moet geld bij zodat De Wit fulltime kan worden ingezet en betaald’’, zo motiveert hij de subsidieaanvraag -45 duizend euro per jaar-die hij heeft ingediend bij de gemeente. ,,Kijk, de gemeente wil van alles, zich profileren. Educatie, toerisme, projecten. Allemaal prachtig. Maar daar moet je wel de knip voor willen trekken.’’

De gemeente wijst het subsidieverzoek af. Dit tot ergernis van Teeuwissen. ,,Neem nu die Beeldenroute, die is heel goed ontvangen, mooie samenwerking met de gemeente. Maar daar hangt wel een prijskaartje aan, alleen al om het zo goed georganiseerd te krijgen. Het lijkt wel of men zich dat niet realiseert.’’

Wethouder Gerrit Pas reageert stellig: ,,We hebben gewoon het geld niet.’’ Hij denkt dat de oplossing voor de problemen ligt in betere samenwerking met andere kleinere musea in de regio, die volgens Pas allemaal met dezelfde problemen kampen. Hij noemt Sypesteyn in Loosdrecht, Hofland in Laren, Comenius in Naarden: ,,Denk aan digitalisering. Dat is een kostbaar proces. Dat moet je niet per museum op willen tuigen. Verder moet nog nadrukkelijker de combinatie worden gemaakt met toerisme.’’

Cees Teeuwissen vindt dat allemaal makkelijk gezegd: ,,Wij zijn erg voor samenwerking. Maar de andere musea moeten ook willen. En dat is niet zo simpel. Zij richten zich allemaal heel duidelijk op één thema, terwijl wij veel breder de hele cultuur-historie oppakken.’’

Het Huizer Museum is overigens niet de enige organisatie die geen extra geld krijgt komend jaar van de gemeente Huizen. Zeven van de acht subsidieverzoeken worden afgewezen.

Zo krijgt ook HSV De Zuidvogels nul op het rekest. Deze voetbalvereniging vraagt een lening van 1,2 miljoen euro voor nieuwbouw. Volgens de club hard nodig gezien de staat van met name de kleedkamers. Deze dateren uit de tijd dat er alleen jongens en mannen zonder fysieke beperking voetbalden. De kleedkamers zijn niet of nauwelijks geschikt voor mensen met een beperking.

Ook Winterguard The Pride zit met een verouderd clubgebouw en geeft aan een kleine 125 duizend euro nodig te hebben om het gebouw zodanig aan te passen zodat het voldoet aan de normen.

Alleen Sportservice Noord-Holland krijgt er extra geld bij. 2546 euro bovenop de ruim vijfduizend die deze organisatie al jaarlijks krijgt. Met het geld moet onder meer een dekkend netwerk van sportactiviteiten worden gerealiseerd voor mensen met een beperking in het Gooi.

Alle aanvragen worden woensdag 15 juni tegen het licht gehouden tijdens de gecombineerde commissievergadering, vanaf 20 uur in het gemeentehuis van Huizen.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.