Liquidatie dreigt voor Otters Het Gooi

Alexander Poort
Bussum

Het water staat Zwem- en Poloclub De Otters Het Gooi aan de lippen. Een te hoge badhuur, te veel verplicht af te nemen uren en een teruglopende subsidie draaien de club de nek om. Volgens penningmeester Gerard Looijen moet de gemeente Gooise Meren nu te hulp schieten, anders zit er niets anders op dan de club te verhuizen naar een andere plaats, of, in het ergste geval, te liquideren.

Momenteel heeft De Otters Het Gooi een tekort van 25.000 euro. Dit neemt bovendien elk jaar met 5000 euro toe, omdat de gemeente de subsidie afbouwt. ,,Dit is een onhoudbare situatie met onderhand voor het bestuur onaccetabele risico’s’’, zo hield Looijen de gemeenteraad woensdagavond voor. ,,Mede gezien het volledig ontbreken van een financiële reserve bij De Otters. Als wij aan alle verplichtingen moeten blijven voldoen gaat een lidmaatschap zo’n 1100, 1200 euro per persoon per jaar kosten’’, zo heeft Looijen becijferd. Het feit dat de vereniging geen enkele reserve heeft, vindt voornamelijk zijn oorzaak in een diefstal door de ex-penningmeester enkele jaren geleden, die toen ruim 140.000 euro uit de kas van de club stal.

De problemen van de club zijn ontstaan door afspraken die de gemeente (Bussum toen nog, red.) heeft gemaakt met Sportfondsen, de beheerder van zwembad De Zandzee, de thuishaven van De Otters. De club is verplicht een vastgesteld aantal van 1075 uren badwater af te nemen, elk jaar. Dit kost tussen de 150.000 en de 200.000 euro. De gemeente staat hiervoor garant, zo staat in een geheime overeenkomst met De Zandzee. Deze overeenkomst heeft nog een looptijd van zeventien jaar. Door een teruglopend ledenaantal zou De Otters met minder uren toe kunnen. Vanwege de overeenkomst worden ze echter wel voor het totaal aantal uren aangeslagen. Bovendien berekent De Zandzee De Otters een hoger tarief per uur dan aan bijvoorbeeld de Traithlon Vereniging Hilversum. ,,Omdat de exploitatiegarantie is gedefinieerd in uren badhuur is de garantie meer waard als de badhuur die per uur wordt berekend hoger is’’, aldus Looijen.

De Otters Het Gooi zou graag zien dat gemeente gaat praten met Sportfondsen om de huur te matigen, of dat er structureel 60.000 euro subsidie per jaar naar de club gaat. Anders gaat de club kopje onder.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.