Ferry Weertman slaapt bij de boogschutters

Ferry Weertman met zijn trainingsmaat Marcel Schouten.

Ferry Weertman met zijn trainingsmaat Marcel Schouten.

Marcel Tabbers
Rio de Janeiro

Het optreden van de nationale zwemploeg in Rio is ronduit teleurstellend. In het weekeinde vervloog de laatste hoop op eremetaal in het olympische bad met de zesde plaats van Ranomi Kromowidjojo op de 50 meter vrij. Haar vriend Ferry Weertman hoopt dinsdag aan de kust van de Copacabana tóch voor Nederlands succes te kunnen zorgen.

Voor de 24-jarige Naarder klinkt dinsdag om negen uur ’s ochtends plaatselijke tijd (14.00 uur in Nederland) het startschot voor de ’race van zijn leven’. Tien kilometer in het open water, met maar één doel aan het eind van de rit: goud. Weertman is pas sinds woensdag in Rio de Janeiro. „Ik heb mijn laatste twee weken voorbereiding in het Portugese Lissabon afgewerkt. Met Marcel Schouten, mijn trainingsmaatje van de afgelopen vijf jaar. Hopelijk kan hij in 2020 in Tokio ook zijn olympische droom waarmaken.”

De reden om in Europa de laatste puntjes op de i te zetten was simpel: het was er rustig, zonder alle hectiek van het grootste sporttoernooi in de wereld. „De omstandigheden waren daar ongeveer gelijk aan hier, zoals de temperatuur van het water. Dat was best koud, achttien graden.”

Aan de Copacabana ligt de baan in de baai. Geen onbekend terrein voor Weertman. „Vorig jaar heb ik hier meegedaan aan het olympisch testevent. Het was een beetje vreemd om aan de andere kant van de wereld te zitten terwijl hier al collega-zwemmers bezig waren. Toch sta ik achter mijn keuze. Des te langer je ergens bent, des te meer je went. Voor mij werkt het goed als ik een beetje spanning voel.” Er was nog een voordeel om later aan te komen: „Het water is een stukje ongezonder dan in Portugal, wat de risico’s om ziek te worden groter maakt.”

Los van het gevaar op besmetting, is het ook niet altijd zeker of er getraind kan worden. Zo bleek de laatste dagen. „Door de hoge golfslag was het alleen mogelijk om zaterdag een training af te werken. Het was leuk dat Maarten van der Weijden daar bij was. Hij gaat commentaar geven voor tv.”

Om de focus goed vast te houden, slaapt Weertman met zijn coach Marcel Wouda en fysiotherapeut Patrick Martens bij de handboogschutters en niet bij de zwemmers. „Zij zitten in hetzelfde ritme als ik. Vroeg op om te presteren. Na dinsdag ga ik genieten in Rio. Hopelijk met een medaille.” Met een grote glimlach besluit de huidige Europees en vice-wereldkampioen: „Daarvoor ben ik hier natuurlijk wel gekomen.”

Meer nieuws uit Sport Regionaal