Vrouwen in Huizen doelwit overvaller

Anke Sprakel
Huizen

De officier van justitie heeft vrijdagmiddag tegen de 31-jarige Dave V. uit Huizen 16 maanden celstraf waarvan 12 maanden voorwaardelijk geëist.

De man wordt onder meer verdacht van afpersing en drie pogingen daartoe op 2 november vorig jaar in Huizen. Het openbaar ministerie wil dat de Huizer, die iets meer dan honderd dagen vastzit, na zijn detentie wordt opgenomen in een forensisch psychiatrische kliniek om daar aan zijn drugsverslaving behandeld te worden.

Mes

Dave V. wordt beschuldigd op 2 november vier Huizer vrouwen onder bedreiging van een mes te hebben gedwongen geld af te staan. Bij drie vrouwen bleef het bij een poging. Een jonge vrouw van 18 jaar was bij het zien van het mes zo bang dat zij haar pinpas met de pincode afstond waardoor V. 20 euro wist te pinnen.

Excuses

,,Het spijt mij. Ik vind het heel erg en bied mijn excuses aan.” Met op elkaar geklemde kaken kijkt V. het jonge slachtoffer dat achter hem zit aan. De moeder van de vrouw heeft kort daarvoor uiteengezet wat voor gevolgen de straatroof op haar dochter heeft gehad. Sinds het gebeuren durft de vrouw niet alleen meer over straat.

Pinpas

De straatroof vond op maandagavond 2 november rond 18.45 uur plaats op de Gemeenlandslaan in Huizen. V. zag de jonge vrouw en besloot naast haar te fietsen. Onder vertoon van een mes dat verstopt zat in zijn mouw, eiste hij haar geld op. De vrouw zei geen geld te hebben, wel een pinpas. Daarop stapte zij van de fiets en overhandigde hem de pinpas met de pincode. Bij de pinautomaat aan de Monnickskamp pinde V. twintig euro. Nog diezelfde avond probeerde hij hetzelfde truckje bij drie andere vrouwen. Dit mislukte, omdat de vrouwen alarm sloegen.

Camerabeelden

Op zondag 15 november werd V. door de politie van zijn bed gelicht. Hij was herkend op de camerabeelden van de pinautomaat aan de Monnickskamp.

Naast de afpersing en de pogingen daartoe, stond V. ook terecht voor het stelen van benzine en kentekenplaten. Ook deze feiten bekende V.. De kentekenplaten had hij in Amsterdam gestolen, de benzine had hij gestolen bij tankstations in Hilversum en Eemnes waar hij had getankt zonder te betalen.

Tijdens de inhoudelijke behandeling van de strafzaak vrijdagmiddag zei V. dat hij al vanaf zijn zestiende verslaafd is aan harddrugs. En dat zijn leven voor een groot deel in het teken heeft gestaan van het scoren van geld en drugs.

Mislukt

Pogingen in het verleden om af te kicken waren mislukt. V. hoopt dat de rechtbank de eis van de officier van justitie volgt en dat hij verplicht wordt opgenomen in een afkickkliniek om eens en voor altijd een punt te zetten achter zijn verleden als drugsverslaafde.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.