Soesters wonen al anderhalf jaar in half huis
Soesters wonen al anderhalf jaar in half huis. Foto: Annemarie de Jong
Mag dat zomaar, een huis slopen en daarna zo traag herbouwen dat de buren jaren in de penarie zitten? ,,Ja, dat mag”, zegt Jan Loogman, teamleider vergunningen en handhaving van de gemeente Soest.
Het lijkt wel oorlogsgebied, maar dat is het niet. Het is gewoon aan de Beukenlaan in Soest. Er stond ooit een karakteristieke twee-onder-één-kap, maar terwijl de ene helft van het pandje keurig wordt bewoond door de familie Van Burgsteden, ziet de andere helft eruit alsof er zware bom op is gevallen.
Die helft is in het voorjaar van 2012 gesloopt, herbouw schiet niet op. Het ontbreekt de eigenaar aan tijd en geld.Balen voor de bewoners van de nog overeind staande helft, maar hulp van de gemeente zit er niet in. ,,Nergens in de wet is geregeld dat het binnen een bepaalde termijn af moet zijn”, meldt Loogman. Wel houdt de gemeente scherp in de gaten of de situatie veilig is. ,,De buren mogen niet in gevaar worden gebracht. Dat is berekend en het is niet het geval.”Voor andere zaken, als vocht, kou, lekkage en het feit dat een gehalveerd huis geen gezicht is, is de gemeente niet verantwoordelijk. Maar de familie Van Burgsteden zit er wel mee. Loogman: ,,Als iemand zich in zijn woongenot voelt aangetast, kan die naar de rechter stappen.” Maar beter is het als betrokkenen ’er samen uitkomen’. ,,De gemeente kan soms bemiddelen.”Wel kan als een bouwproject langer dan een half jaar helemaal stil ligt, de bouwvergunning worden ingetrokken. ,,Maar deze man stopt niet een half jaar. Hij doet af en toe wat”, zegt Loogman. Formeel kan Soest daarom weinig betekenen voor de gedupeerde bewoners. ,,Maar menselijk gezien vind ik het zuur voor ze.”