Soesters krijgen een extra kliko

Eemnes is in februari overgegaan van twee naar vier kliko’s: alle huishoudens kregen een kliko met blauwe deksel voor oud papier en karton, en een kliko met oranje deksel voor pmd-afval.
© archieffoto Caspar Huurdeman
Soest

Heel Soest krijgt er een extra container bij. Een met oranje deksel, bedoeld voor plastic, metalen en drankverpakkingen (PMD).

Dat heeft het college besloten na een succesvolle proef in de wijk Overhees. Zo wil het de hoeveelheid restafval in 2020 hebben teruggebracht van 200 kilo naar 100 kilo per Soester per jaar, meldt wethouder duurzaamheid Marcel Adriani. Het afvalscheidingpercentage moet wat het college betreft minimaal 75% worden. Nu ligt dat nog op 66%. Met de invoering van de extra container eind dit jaar gaat ook de frequentie van het ophalen van het restafval omlaag, naar eens per maand.

Afval wordt in deze optiek steeds meer als grondstof gezien. Daarom wordt ook in de flats (hoogbouw) overgegaan op aparte inzameling van gft. Adriani: ,,Hergebruik van afval en dus grondstoffen wordt steeds meer de norm. Restafval kun je niet hergebruiken, dat moet verbrand en kost de burger dus geld. Het wordt ook alleen maar duurder.” Dat de hoeveelheid restafval omlaag kan, werd nog eens bevestigd bij de proef in Overhees. Daar werd met de nieuwe container vier keer zoveel PMD ingezameld als met de losse plastic zakken die tot volgend jaar nog bij de supers gratis verkrijgbaar zijn. Wie geen (extra) kliko wil omdat vier containers een beetje veel is, kan ervoor kiezen dit afval bij de ondergrondse perscontainers bij winkelcentra te dumpen.

Adriani sluit niet uit dat Soesters die alle PMD in de restcontainer blijven gooien, uiteindelijk boetes gaan krijgen, zoals Soest eerder al eens deed. ,,Er zal wel gehandhaafd moeten worden.” Reinigingsbedrijf RMN heeft becijferd dat de afvalstoffenheffing per huis door deze maatregelen zo’n 2,5 euro goedkoper kan.

Meer nieuws uit Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.