Volmaakt duo en Brahms

Timora Rosler (links) en Klara Würtz samen in Tindalvilla.© pr

Joyce Huibers
Bussum

Cellist Timora Rosler en de pianist Klara Würtz spelen zaterdag in de Tindalvilla muziek van Schumann, Dohnányi en Kodaly, maar een buitenkansje voor de celloliefhebber is de hoofdmoot van de avond; de robuuste, wondermooie Tweede cellosonate van Brahms.

Dat werk ontstond toen Brahms op het hoogtepunt van zijn kunnen was (1886). Zowel de cellist als de pianist leggen er ontzettend veel eer mee in, alhoewel het hard werken is voor de cellist. Niet gauw klonk een cello mooier, warmer en meer zinderend, of het zou in het beroemde celloconcert van Dvorák moeten zijn. Dat kwam acht jaar na Brahms Tweede cellosonate tot stand. Beide goed bevriende componisten werden door hun respectieve uitgevers vrolijk tegen elkaar uitgespeeld: hij Hongaarse dansen, jij Slavische dansen en de bladmuziek van die dansen werd in grote oplagen verkocht.

Delicaat in Brahms’ Tweede cellosonate is de balans tussen piano en cello. Het valt niet mee voor een cellist om hoorbaar te blijven onder het pianogeweld en dat was in het verleden regelmatig aanleiding tot ruzie tijdens repetities, om te beginnen bij een uitvoering met de componist aan de piano. De cellist klaagde dat hij zichzelf amper kon horen. ’Geluksvogel’ beet de vaak knorrige Brahms hem toe. En daar kon de cellist het mee doen.

Dat zal de Bussumse cellovirtuoze Timora Rosler niet overkomen. Rosler en Würtz spelen al twintig jaar samen en zijn volmaakt op elkaar ingespeeld. Sowieso is Rosler iemand die cellistisch gesproken haar mannetje staat. Haar toonvorming laat werkelijk niets te raden over, zo overtuigend is haar spel. Dat wordt onderstreept door de vele internationale prijzen die beide vrouwen, ook beiden hoofdvakdocent aan het conservatorium in Utrecht, afzonderlijk en in vereniging verwierven.

De intimiteit van deze muziek komt in de suite van de Tindalvilla beter tot zijn recht dan op het concertpodium: de toehoorder zit in Bussum zowat in de muziek.

Concert

Zaterdag 18 april, 20.30 uur, Tindalvilla, Bussum. Kaarten à € 25 incl. drankje bij Wijnhandel Eduard Mol (Brinklaan en Huizerweg) en bij notaris Doude van Troostwijk (Meerweg). info@tindal.nl, tel. 035-6922947.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.