Nog één keer knallen voor de meester
Harrie Derkx: ’Iedereen is muzikaal’.© Foto Wisse Smit
Het maakt hem geen bal uit of leerlingen hem ’een geweldig docent’ vonden. Als ze zijn ’passie en enthousiasme voor muziek’ maar voelden.
Na veertig jaar muziekonderwijs, 25 jaar Alberdingk Thijm College en 15 jaar Laar en Berg, is ’het mooi’ geweest voor Harrie Derkx (63) uit Hilversum. „Nee, ik val niet in een zwart gat. Ik ben muzikant, hè!” Eindelijk volop tijd om met zijn vrouw in Italië te genieten. „Hét land van kunst en cultuur. We hebben een tweede huis op een heuvel die uitkijkt op Assisi.”
Het ’geleefd worden’, de roosters en de schoolbel gaat hij niet missen. Maar zijn kinderen, ja die wel. „Kinderen zijn fantastisch. Daar doe je het voor. Ongecompliceerde, spontane pubers. Ik kan er goed mee overweg”, vertelt hij tussen twee lessen door. In het vorige uur was het weer raak. Een meisje had thuis een liedje ingestudeerd. „Vond ze eng om te laten horen. Maar uiteindelijk sprong ze achter de piano en heb ik haar begeleid op keyboard. Klasgenoten luisterden aandachtig, namen het op met hun telefoon.”
Harrie Derkx volgt in zijn jonge jaren de Pedagogische Academie aan het Conservatorium in Hilversum en de studie schoolmuziek. Hij speelt gitaar, drums, piano en accordeon. „Wil je verder in muziek, dan moet je wel noten kunnen lezen. Het maakt muziek inzichtelijker”, zegt hij. In 1976 komt hij in dienst bij het Alberdingk Thijm College. Hij zet er muziek op de kaart. In 1987 wordt het een examenvak. „Ben ik nog steeds trots op.” In 1997 wordt hij gevraagd om muziek ook op Laar en Berg ’verder te ontwikkelen’.
Legendarisch zijn ATC-Live en musicalprojecten als Jesus Christ Superstar, Hair en Grease. Net als de 80 dB muziekavonden en Klassiek en Unplugged op Laar en Berg. „Ik hoorde laatst van een 42-jarige oud-leerling, dat juist díe activiteiten school voor haar draaglijk maakte.” Bij zijn afscheid heeft de ’vader van het muziekonderwijs’ een boodschap. „Expressievakken staan onder druk. Maar koester ze. Ook al is het voor een beperkte doelgroep. Natuurlijk zijn cognitieve vakken belangrijk, maar laten we die speelse kant niet verwaarlozen. Muziek brengt levensvreugde. Niet alleen door er passief naar te luisteren maar vooral door actief te dóen. Iedereen is muzikaal.”
Als afscheid van Harrie Derkx vindt zondag 19 juni een muzikale reünie plaats bij Laar en Berg tussen 13.00 en 20.00 uur. Met optredens van oud-leerlingen. Kaarten 10 euro. Aanmelden: www.alharmuz.nl/muzikalereünie.