Parkeerplek dierenpark Amersfoort op de schop

Hans van Keken
Amersfoort

Bij Dierenpark Amersfoort gaat de parkeerruimte ingrijpend op de schop, nodig voor de aanleg van de nieuwe rondweg daar. Er komt een parkeergarage van drie lagen pal naast het park.

Het plan voor de nieuwe rondweg, dat het Amersfoortse stadsbestuur aan de raad heeft voorgelegd, gaat verdiept onder het spoor door. De bocht voorbij het dierenpark verdwijnt, de weg wordt daarom over een lengte van 2,5 kilometer verlegd en opnieuw ingericht. Ook komt er een fietsbrug met veilige fietsroutes.

De aanleg van deze zogenoemde westtangent is voor buurgemeente Soest al jaren een voorwaarde om de kruising Ossendamweg Soesterbergsestraat te verbeteren. Soest vreest dat anders veel verkeer hoofdzakelijk via Soest richting de A28 zal gaan.

Voor het dierenpark waren de plannen van de westelijke ontsluiting een lastige, omdat de nieuwe weg dwars over het huidige parkeerterrein moest lopen. ,,We hebben er lang over gesproken”, zegt directeur Astrid Wassenaar. ,,Ook omdat we zorgen hadden over het comfort van onze bezoekers.” Bij het park is men, aldus Wassenaar, uiteindelijk blij met het behaalde resultaat, de plek waar gebouwd kan worden. ,,De garage wordt op het bestaande terrein gebouwd. We wilden het parkeren dichtbij de ingang houden. En dat is gelukt.”

Het gaat om een garage waarbij bovenop de begane grond nog eens twee extra parkeerlagen komen, met ruimte voor in totaal 734 auto’s. Samen met een deel van het huidige terrein dat blijft, komt het aantal parkeerplaatsen zo op een kleine duizend, bijna net zo veel als nu. Volgens Wassenaar wordt in overleg met een architect getracht de parkeergarage zo veel als mogelijk in de omgeving te doen opgaan.

Doorstroming

De westtangent is bedoeld om de doorstroming aan de westzijde van de stad te verbeteren. met name de spoorwegovergang zorgde daar soms voor wachtrijen. De nieuwe route gaat onder het spoor door, de Daam Fockemalaan wordt daarna autoluw. Volgens de gemeente wordt de weg ingepast in een groene omgeving. Ook stelt Amersfoort dat er ecologische verbindingen komen. Er wordt voor zes ton aan ’ecologische maatregelen’ uitgegeven, waardoor er meer groen ontstaat dan in de huidige situatie. In het grensgebied tussen Amersfoort en Soest richting de Eem moet compensatie komen voor het kappen van duizenden bomen, nodig voor de aanleg van de nieuwe weg.

Amersfoort gaat na groen licht van de raad het nieuwe bestemmingsplan zes weken ter inzage lggen. Volgend jaar zou gestart moeten worden met de aanleg van de weg

Meer nieuws uit GE

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.