Slijkstraat is boosover ’njet’ Weesp

Tamar de Vries
Weesp

Vijf ondernemers uit de Slijkstraat in Weesp hebben een boze brief naar de gemeenteraad en de burgemeester gestuurd. Ze zijn het niet eens met de weigering van het gemeentebestuur om het bestemmingsplan niet te wijzigen.

Daardoor blijft een winkelpand in de Slijkstraat - onnodig in hun ogen - leegstaan, wat niet goed is voor de uitstraling van het centrum van Weesp. De brief is ondertekend door Kook- en Kadowinkel Hel’s Kitchen, Woninginrichting Wagenaar, de Gelagkamer van Weesp, Ristorante Italiano Selene en Intersnacks Weesp. Voor het leegstaande winkelpand op nummer 18 is een gegadigde: ABN/Amro wil er een bankshop vestigen. De bestemming die rust op Slijkstraat 18 is echter ’detailhandel’en voor de bankshop is ’dienstverlening’ nodig. De bankshop zou op 1 november het pand betrekken.

Initiatieven

De briefschrijvers storen zich aan de houding van de gemeente. Ze wijzen erop dat ze maandelijks initiatieven met elkaar ondernemen om de verlevendiging van de Slijkstraat te vergroten, die te lijden heeft van leegstand. In het leegstaande winkelpand zat voorheen Expert. Het staat sinds juni 2013 leeg. Het pand naast de lege winkel heeft overigens ook de bestemming dienstverlening. Er is overleg geweest met ambtenaren en wethouder Eijking maar de gemeente houdt de poot stijf. De gemeente wijst op ’de strijdigheid met het bestemmingsplan, de structuurvisie en de consistentie in het beleid en de potentiele precedentwerking’ om de bankshop te weigeren.

Verder wijzen de ondernemers erop dat er met de gemeente is gesproken over de oprichting van een Stadsfonds. „Wij vragen ons af wat het nut is van een Stadsfonds als er aan de ene kant door ons financieel geïnvesteerd moet worden, terwijl we aan de andere kant merken dat er vanuit de gemeente niet wordt ingegaan op - naar ons idee - een simpele wijziging van het bestemmingsplan.”

Stervend

De partij Duurzame StadsBelangen (DSB) is op de zaak gedoken. De partij ’is benieuwd naar de reactie van de burgemeester en raadsleden.’ „Uitgebreide schriftelijke vragen over de inconsequentie in het beleid en de starheid van dit stadsbestuur, dat liever jarenlange leegstand, minder werkgelegenheid en een stervend winkelhart op de koop toe neemt, zijn in de maak”, belooft fractievoorzitter Gerton van Unnik.

Meer nieuws uit GE

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.