’Ronde van Baarn’ op de Torenlaan

1 / 2
Eddie de Paepe
Hilversum

,,De foto van de wielerwedstrijd is genomen in Baarn tegenover huize Peking”, meldt Baarnaar Jan Otte. ,,De renners komen vanaf de Torenlaan en buigen af naar de Nicolaas Beetslaan.”

Volgens Otte dateert het zoekplaatje van vorige week (nr. 362) uit de jaren vijftig ’toen jaarlijks de Ronde van Baarn werd gehouden’. ,,Later is deze wedstrijd nog wel eens incidenteel gehouden’, weet hij te melden.

Terugbladerend in oude leggers van De Gooi- en Eemlander kom ik het verslag van de allereerste Ronde van Baarn tegen. Die vond plaats op maandag 26 juli 1948 als onderdeel (en afsluiting) van de Baarnse Sportweek.

Stoere body’s

Voor de eerste editie van de wielerwedstrijd voor amateurs (er was er ook een voor nieuwelingen) stonden 67 renners ingeschreven, van wie er zo’n veertig aan de start verschenen. Burgemeester Mr. F. J. van Beeck Calkoen loste om half vier het startschot. ,,En daar gingen de mannen met hun stoere body's en gespierde benen hun rondjes draaien”, aldus de sportverslaggever van deze krant. ,,Bij iedere ronde waren natuurlijk aller ogen gevestigd op Grift, die zich evenwel in den beginne helemaal niet druk maakte en soms midden of soms achteraan in het peloton voorbijschoot.”

Zilveren bekers

Ook de uitgeloofde premies interesseerden de Soester aanvankelijk weinig. ,,Doch toen de eerste veertig ronden er op zaten begon de Soestenaar iets meer interesse te krijgen voor de uitgeloofde fraaie prijzen. Hij sleepte dan ook achter elkaar twee zilveren bekers in de wacht, resp. uitgeloofd door de V.V.V. „Baarns Bloei" en het publiek van de Torenlaan. De premie, uitgeloofd door de erevoorzitter van de Baarnse Sportbond was voor de renner J. Schoen uit Zaandam.”

De eerste veertig ronden werden afgelegd in één uur, 36 minuten en

35 seconden. Na vijftig ronden maakte Evert Grift zich, samen met drie andere renners, los uit het peloton. ,,Met deze reed hij nog een zevental ronden, maar schudde ze toen definitief af. Met het grootste gemak, waarbij vooral de soepelheid waarin hij deze laatste ronden reed, opviel, nam hij thans definitief de leiding. De renners, die hem enige ronden hadden kunnen bijhouden, losten dra op in het grote peloton.”

Prestatie

Het machtsvertoon van de Soester rennen hield daarmee niet op. ,,Grift had, met nog twee ronden te rijden, inmiddels een halve ronde voorsprong gekregen, doch liep langzamerhand in en passeerde in het laatste rechte eind de hoofdgroep, waardoor hij een ronde was uitgelopen. Een prestatie, die het enthousiaste publiek met een luid applaus werd beloond.”

In het verslag van de tweede editie (op zaterdag 30 juli 1949) is te lezen dat de wedstrijd werd georganiseerd door de Gooise Wielerclub ’De Adelaar’. Het parcours (1425 meter) liep van de Torenlaan naar de Kettingweg, en via de Vondellaan weer terug naar de Torenlaan. De nieuwelingen reden 28 rondjes (veertig kilometer) en de amateurs zestig rondjes (honderd kilometer).

Nieuw zoekplaatje

Dan ben ik weer op zoek naar informatie over een nieuwe foto (onder de knop ’bekijk fotoserie’) uit het archief van Jacques Stevens.

Op een bordje op het gebouwtje in het midden staat ’roei- en zeilver. Naarden’. Waar is deze foto precies genomen? Waar staan de huizen op de achtergrond? Voor welke feestelijke gelegenheid zijn al deze mensen naar de waterkant gekomen?

Helpen bij dit zoekplaatje kan via fotostevens@gooieneemlander.nl of De Gooi- en Eemlander, Postbus 15, 1200 AA Hilversum.

Meer nieuws uit GE

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.