Kracht van Weesper mop is eenvoud

weesp

Het is het best verkocht koekje in Weesp; de Weesper mop. Dit amandelspijs koekje heeft landelijke bekendheid en wordt in de Vechtstad vaker bij een begrafenis geserveerd dan het overbekende plakje cake. Het heeft zelfs een eigen standbeeld. Toch is de geschiedenis van de Weesper mop niet helemaal duidelijk.

,,Ik weet nog dat mijn ouders vroeger thuis wel eens zeiden: ‘Zonder kopen, zonder oren, zo zijn of worden Weesper moppen geboren''', dreunt Cor Mühl, bakker van de gelijknamige bakkerij op de Nieuwstad in Weesp, op.

Mühl is een van de bakkers in Weesp die al jaar en dag Weesper moppen bakt. ,,Volgens mij gaat het koekje inmiddels zo'n vier generaties terug, maar helemaal zeker weet ik dat niet. Er zijn wel bakkers geweest die het koekje claimden, maar niemand weet zeker wie het ooit bedacht heeft. Inmiddels zijn ze door heel Nederland te koop. Iedereen kan ze maken, zo'n ingewikkeld koekje is het niet. Amandelspijs, suiker, citroen en ei. Dat is alles. Misschien dat juist die eenvoud wel de kracht is van de Weesper mop.''

Meer nieuws uit Regio

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.