Eiland Blaricum aan Zee verplaatst voor natuurbehoud

© tekening baz/jan geesink

Edward de Vries Lentsch
Blaricum

Het kunstmatige eilandproject Blaricum aan Zee komt weer op tafel bij de Blaricumse gemeenteraad. In aangepaste vorm, dichterbij de woonwijk Blaricummermeent, om de natuur in de noordpunt van Voorland Stichtse Brug te ontzien.

Blaricum aan Zee moet een aantrekkelijk gebied worden met onder andere een restaurant, café, beachbar, B&B/boetiekhotel, welnesscentre, zeilschool en een beheerderswoning. De gemeente vindt het project van Jan Geesink prima passen binnen haar ambities met dit gebied: een ontmoetingsplek voor Blaricummers, regionale waterrecreatie, gevarieerde horeca en natuurbehoud.

De nieuwste variant is ontstaan na gesprekken met de provincie Noord-Holland over de gevolgen voor de natuur. Met name het parkeren bij het bos in de buurt van het KNRM-reddingsstation blijkt een onoverbrugbaar knelpunt te zijn geweest. ’De belasting van natuurwaarden in dit plan is aanzienlijk minder’, geven burgemeester en wethouder in hun raadsvoorstel aan dat voor het eerst besproken wordt op dinsdagavond 17 oktober.

Dwergvleermuis

Er zullen nog wel wat beschermende maatregelen nodig zijn. In het luchtruim boven het strand komt de ruige dwergvleermuis voor. Die heeft last van fel licht. ’Te denken valt aan vleermuisvriendelijke verlichting en beperking van verlichting in kritische perioden’, staat in de samenvatting van de natuurtoets die is uitgevoerd door Haskoning/DHV.

Er zijn gesprekken gevoerd met Rijkswaterstaat(eigenaar water) en Staatsbosbeheer(eigenaar natuur). ’Door beide instanties zijn geen overwegende bezwaren geuit tegen de planvorming’. De provincie komt met een definitief oordeel als er een bestemmingsplan ligt. De Vereniging Vrienden van het Gooi is geïnformeerd en zal net als Staatsbosbeheer bij de verdere uitwerking - na groen licht door de gemeenteraad en een akkoord met initiatiefnemer Jan Geesink - worden betrokken.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.