Politie Hilversum zet zaklamp in tegen ’vloggertjes’

De schrijvende agent. Inzet: zijn schijnende collega.© dumpert

Agent richt op de Groest zijn zaklamp op een persfotograaf.© interpress holland

1 / 2
Henk Runhaar
Hilversum

Agenten in Hilversum zijn het uitlokgedrag van brutale jongeren zat. In de hoop met een ’kijk die sukkel van een agent eens door het lint gaan filmpje’ te scoren op online-videokanalen als Dumpert en YouTube hebben ze hun telefoon in de aanslag als de politie ze aanpakt. Om dit tegen te gaan, grijpen agenten naar hun zaklamp.

Die wordt gericht op het mobiele cameraatje om zo de opname te frustreren. Volgens een politiewoordvoerster is het schijnen met de zaklamp geen richtlijn, maar ’een keuze van de agent op dat moment’.

Recent voorbeeld is een Dumpertfilmpje gemaakt door een 23-jarige Almeerder die de politie in Hilversum handenvol werk bezorgt. Het filmpje is bedoeld als wraakactie voor een boete die de Almeerder twee weken later alsnog kreeg voor een actie op de Kampstraat in het centrum van Hilversum.

Daar reed hij op een vrijdagavond laat vanuit de tunnel onder het station op een bromscooter snoeihard langs agenten. Even verderop stopte hij voor een vol terras, draaide zich om, stak zijn middelvinger op naar de agenten en schreeuwde een beledigende tekst naar ze. Daarna gaf hij vol gas, trok de scooter op het achterwiel (wheelie) in het op dat moment drukke voetgangersgebied en reed zo hard weg dat de politie hem niet meer kon grijpen.

Dat wil niet zeggen dat de betrokken agenten de Almeerder waren vergeten. Hij had die avond sowieso al indruk gemaakt toen hij met een groep jongeren uit Hilversum Zuid vervelend aan het doen was bij de Oude Haven. Daarbij schold hij de agenten uit voor ’kankerhomo’s’. Dezelfde jongeman werd twee weken later op de Simon Stieltjesweg in Hilversum staande gehouden voor slingerend weggedrag, dit keer in een auto. Een van de bij de eerdere akkefietjes betrokken agenten hoorde dit op zijn mobilofoon en besloot de Almeerder alsnog te bekeuren voor de wheelie en de beledigingen.

Met als titel ’agent schrijft alles wat-ie kan’ belandde een filmpje van deze actie op internet. Inderdaad laat de agent zich bij de confrontatie met de Almeerder enigszins provoceren.

’Guppie’

De titel van het filmpje is bijvoorbeeld een quote van wat de agent de verdachte toevoegt. Bij hoge uitzondering reageert de politie Hilversum op Facebook op de beelden. ,,De politie mag boetes uitdelen voor iets wat eerder is gebeurd. Voorwaarde is wel dat de agent die bekeuring uitschrijf dit zelf heeft geconstateerd. Dat was hier het geval’’, luidt de uitleg.

In het filmpje valt op dat de jongeman continu een grote mond heeft tegen de twee agenten. Hij spreekt ze onder meer aan als ’guppie’, ’gap’, ’vriend’, ’gast’, ’chef’, ’mafkees’ en ’wijs mannetje’. Op hoge toon eist hij van de agent met de zaklamp dat hij ophoudt naar hem te schijnen. Hierover zegt de politie desgevraagd: ,,De taal tegen de agenten is op het randje, er is besloten hier geen gevolg aan te geven.’’

Dat de politie in Hilversum intussen overgevoelig is voor mensen met camera’s, merkte een freelance persfotograaf van Interpress Holland onlangs. Hij maakte tijdens een uitgaansnacht beelden van een aanhouding op de Groest. ,,Ik blijf altijd beleefd, maak snel mijn foto’s en neem afstand. Toch was het weer raak. Met licht in de lens schijnen en verbaal dreigen’’, beschrijft hij het handelen van de agenten. Officieel weet de politie hier niets van.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.