Hilversummer debuteert met thriller: ’Ik heb een wilde fantasie’

Hilversummer debuteert met thriller: ’Ik heb een wilde fantasie’
Marijn van Zomeren.
Hilversum

Negen weken geleden werd zijn zoontje geboren en vanavond ziet zijn eerste thriller ’Dagboek op doktersrecept’ het levenslicht. „Vijf jaar aan gewerkt, ik ben blij dat het af is”, zegt Hilversummer Marijn van Zomeren (31).

„Superspannend. Hoe zijn de reacties?”, zegt Van Zomeren over de boeklancering in De Smederij aan de Hilversumse Mussenstraat. „Ik durf het boek zelf niet terug te lezen: straks kom ik een foutje tegen.” Zijn sociale leven stond lang op een laag pitje. „Als iemand vroeg: ga je mee wat drinken, zei ik negen van de tien keer ’Nee, ik ben aan het schrijven’.”

In het dankwoord noemt hij ook zijn vrouw. „Doordeweeks had ze niets aan mij. Was niet altijd leuk, maar ik móest gewoon schrijven.”

Eerder deed hij met korte verhalen mee aan schrijfwedstrijden. Dit is zijn eerste boek. „Ik dacht: ik kruip in de hoofdpersoon en zie wel wat er gaat gebeuren. Ik koos voor de dagboekvorm: intiemer kán niet.”

Als debutant volgde hij schrijfcursussen en verslond boeken. „Zoveel van geleerd. En toen was er een uitgever die er brood in zag.” Als grafisch vormgever ontwierp hij zelf de omslag.

Zwoegen

Hij schrijft in het openbaar vervoer, thuis en in café Luno Kitchen aan de Kerkbrink. „De ene dag vliegt het eruit, de andere keer is het zwoegen. Maar ik heb een wilde fantasie en verzin gemakkelijk dingen. Het boek is af en toe luguber, maar er zit ook veel humor in.”

Het verhaal speelt zich af in het Gooi. Hoofdpersoon Johan werkt in Hilversum, heeft een date in Loosdrecht, eet bij Sumo en woont in Maartenshoef: een combinatie van Maartensdijk en Kortenhoef. Ook bij het station en A.T.C spelen zich scenes af en in ’s-Graveland vindt een moord plaats. „Ik houd gewoon van Hilversum, ben er geboren en getogen.”

’The exorcist’

Van Zomeren liet zich inspireren door ’The exorcist’ en andere horrorverhalen. „,In mijn boek gelooft de psycholoog van hoofdpersoon Johan niet dat er iets bovennatuurlijks gaande is. Hij vindt dat Johans nachtmerries gewoon een oorzaak hebben. Je gaat mee in de hersenspinsels van de hoofdpersoon. Het is aan de lezer om te bepalen of-ie gek is of niet”, zegt Van Zomeren, die al bezig is met zijn tweede thriller.

Hilversummer debuteert met thriller: ’Ik heb een wilde fantasie’

Via de website www.regiobron.nl met fictieve nieuwsberichten kan de lezer volgen welke artikelen Johan in het boek raadpleegt. „Geeft een extra dimensie. De grenzen met de realiteit lijken nog meer te vervagen.”

Wat is waar en wat niet?

In ’Dagboek op doktersrecept’ keert hoofdpersoon Johan tien jaar na de zelfdoding van zijn moeder en oom terug naar zijn geboortedorp.

De nachtmerries die hij eerder had verdrongen, keren in alle hevigheid terug. Hij ziet nog één uitweg om niet zo te eindigen als zijn moeder: een afspraak met zijn vroegere psycholoog Van Praag.

Enig lichtpunt in zijn duistere nachten is een patiënt van Van Praag met haar eigen rugzak vol problemen. Strijdvaardig proberen ze elkaar te ondersteunen in het verwerken van hun trauma’s. Langzaam verliest Johan de grip op de realiteit. Wat is waar en wat niet? Het boek kost €22,50, is online te bestellen en verschijnt in de boekwinkel.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Keuze van de redactie