Zinderend competitieslot regionale voetbalclubs

De derby NVC-SDO eerder dit seizoen

Robert Berkeley
Hilversum

De voetbalcompetitie nadert de ontknoping. Enkele kampioenen zijn al bekend, andere clubs weten dat ze zich moeten opmaken voor de nacompetitie en hier en daar is het doek gevallen voor de degradanten.

Zaterdag

In de topklasse strijden Spakenburg, IJsselmeervogels, GVVV, HHC en Rijnsburgse Boys om de titel. Komend weekend wordt er niet gespeeld, maar op 3 mei speelt Spakenburg thuis tegen HHC en treffen ook GVVV en Rijnsburgse Boys elkaar. Grote kans dat op die dag minstens twee ploegen wegvallen uit het rijtje met kanshebbers. IJsselmeervogels gaat eerst uit naar Excelsior’31 en heeft op de laatste speeldag thuisvoordeel tegen Kozakken Boys.

Huizen kan in de hoofdklasse A niet meer promoveren of degraderen. Een klasse lager, in 1A, heeft VVZ’49 met de huidige derde plaats een zeer grote kans op de nacompetitie. De Soesters zijn in de eerste twee periodes tweede geworden en staat met nog twee wedstrijddagen voor de boeg vier punten voor op nummer vier ARC. Eemdijk en Zuidvogels spelen nergens meer voor.

Voor AH’78 lijken er in de tweede klasse B nog twee scenario’s mogelijk. Nacompetitie met handhaving als doel, of wellicht nog een veilige tiende plaats pakken. De derde club van Huizen staat elfde, met evenveel punten als UVV en met slechts één punt achterstand op Osysseus’91. Op de laatste competitiedag speelt AH nog thuis tegen nummer twaalf ’t Vliegdorp, dat net als UVV en de ploeg van Bertus van Effrink 25 punten heeft. Mogelijk kan in dat slotduel nog een wondertje worden verricht.

Heel veel spanning heerst er in de derde klasse C. Van de regionale clubs zijn Altius en De Vecht veilig. Onderin is Eemboys vrijwel zeker het haasje. Eemnes en misschien ook FC Weesp stevenen af op de nacompetitie, waarin zij hun plek in de derde klasse kunnen proberen veilig te stellen. Op 3 mei is FC Weesp-Eemnes, een cruciaal duel. Loosdrecht heeft al een periode gewonnen en speelt dus zeker play-offs om een plaats in de tweede klasse. VOP is inmiddels kampioen. Kanshebbers op de overige twee nacompetitieplaatsen zijn Almere (waarschijnlijk winnaar derde periode) FC Hilversum en TOV hopen op het derde ticket voor de nacompetitie. Beide hebben nu 45 punten, een van de twee blijft straks met lege handen achter. In 3D kan SVM de nacompetitie bijna niet meer ontlopen. Ook in Maartensdijk zal dus moeten worden genokt om derdeklasser te blijven.

SEC is zaterdag zonder zelf te spelen kampioen geworden in de vierde klasse F. Allen Weerbaar verdwijnt uit die poule, want het heft zijn zaterdagteam op. Degradatie is niet mogelijk. Kanshebbers op een nacompetitieplek zijn BVV’31 en Hees. Die twee hopen SEC naar de derde klasse te kunnen volgen. Hertha kan het voor Hees nog in de war schoppen.

Zondag

De debutanten in de eerste klasse A, NVC en SDO, kennen een wisselvallig seizoen, maar moeten sinds enige tijd toch met wat angst naar beneden kijken. SDO kan zich zondag met een overwinning op Foresters in veiligheid brengen. Spannender wordt het voor NVC. De Naarders staan net boven de streep, maar met nog drie duels te gaan en de achtervolgers zeer nabij, is zelfs rechtstreekse degradatie nog een optie. Heel belangrijk wordt op 4 mei de thuiswedstrijd tegen concurrent DEM en op de slotdag is er nog de spectaculaire derby SDO-NVC.

SO Soest blijft met VVIJ verwikkeld in de race naar het kampioenschap in de tweede klasse B. De twee teams staan precies gelijk aan kop, maar VVIJ heeft in theorie het makkelijkste programma. De ’blauwe leeuwen’ hebben drie speeldagen voor het eind in elk geval al een periodetitel op zak. FC Weesp is eigenlijk al veilig. Een serie van negen punten uit de laatste drie duels kan zelfs nog de vierde plek en dus nacompetitie opleveren.

In de derde klasse D verloopt het rimpelloos voor BFC en Victoria, kan Wasmeer nog een periodetitel overnemen van de aanstaande kampioen en is er voor Baarn geen redding meer mogelijk. Tenzij Baarn een wonderbaarlijke eindsprint plaatst en de rest onderin blijft verliezen.

Ook geen goed nieuws uit Muiderberg, dat in de vierde klasse F laatste staat. Blijft dat zo, dan is Muiderberg de enige ploeg die rechtstreeks degradeert. De nummer dertien in 4F speelt p/d-wedstrijden. Geinburgia is safe. Anders is dat in de vierde klasse G. Daarin spelen slechts dertien clubs, waardoor de nummer laatst, nu Nederhorst, niet linea recta naar de vijfde klasse keldert. Nederhorst speelt hoe dan ook p/d-wedstrijden. ASV’6 5 en in iets mindere mate ’t Gooi hangen ook nog in de gevarenzone. Laren’99 stiefelt lekker door in de richting van de titel, Voor ’s -Graveland is het een seizoen zonder hoogte- of dieptepunten.

Vijfdeklasser Olympia’25 staat nu vierde. De Hilversummers kunnen nog om promotie gaan spelen als ze Batavia op de ranglijst nog weten te passeren. Met grote stelligheid kunnen we de titel in de zesde klasse B alvast toewijzen aan Allen Weerbaar. Met nog drie ronden voor de boeg is de voorsprong op APWC en RAP vijf punten. De Bussumers kennen een eenvoudig slotprogramma.

Meer nieuws uit Sport Regionaal