Drietal Baarnse erespelden voor actieve scouts Van Kempengroep

Burgemeester Röell met de drie bejubelde scouts (Dorrestijn, Vos en Hovius) die de erespeld krijgen.

Burgemeester Röell met de drie bejubelde scouts (Dorrestijn, Vos en Hovius) die de erespeld krijgen.© STUDIO KASTERMANS/ BEN DEN OUDEN

Hans van Keken
Baarn

In een jaar tijd het ledental bijna verdubbelen, bij de Ernst van Kempengroep in Baarn weten ze ook niet wat ze overkomt.

Wat inzet en toewijding al niet doen, blijkt zaterdag als burgemeester Mark Röell voor bijna iedereen onverwacht langs komt in het bijna vijftig jaar oude clubhuis aan de Van der Helstlaan.

Hij komt om een drietal gemeentelijke ere-spelden uit te reiken. Gebeurt niet elke dag, de laatste keer dat Röell dat deed was drie jaar geleden. Aan een zestal scouts.

Ook toen. Niet helemaal toevallig, want bij de scouts in Baarn weten ze hoe belangrijk het is dat je vrijwilligers zo nu en dan even laat merken hoe belangrijk ze zijn.

Vandaar dat secretaris Marieke Dorrestijn de gemeente een brief stuurde. Mooie gelegenheid om weer eens de prachtige spelden uit te reiken. Dit keer aan Henk Jan Hovius (29), Janpeter Dorrestijn (58) en Jessica Vos (28).

Ieder op zich is al jaren van grote waarde voor de scouts van de Ernst van Kempengroep, die enkele jaren na de oorlog zijn naam kreeg.

De technische klusser Dorrestijn zorgt al lange tijd voor het clubhuis, dat veel onderhoud nodig heeft. Hovius heeft een groep overgenomen die enorm goed draait.

En dat geldt ook voor de groep van Jessica Vos, die zelfs haar baan bij de kinderopvang stopte om bij de scouting aan de slag te kunnen blijven, zo vertelt ze na afloop van de uitreiking.

,,Op werk en ook in vrije tijd met dezelfde leeftijdsgroep aan de slag werd wat veel. En omdat ik scouting zo leuk vind, ben ik gaan werken als studiebegeleider in Hilversum.”

Sterke groei

Opvallend is dat de Bevers waar Vos leiding aan geeft - van 5 tot 7 jaar - dit seizoen gegroeid zijn van vijf naar twintig leden. ,,We hadden daarvoor afgelopen maanden zelfs een ledenstop, dat is nog nooit voorgekomen”, legt ze uit. Bij de Welpen, van 7 tot 11 jaar, gaat het ook al zo goed. Daar groeide het aantal leden van 15 naar 36. Al met al een groei van veertig leden tot nu een kleine zeventig, legt Jessica Vos uit.

Het geheim? Dat we de belevingswereld van het kind zelf als uitgangspunt nemen. Aan hen vragen wat ze leuk vinden. Ze mogen meedenken over het aanbod. En dan nemen ze het ene vriendje na het andere mee. Lachende gezichten, daar doen we het voor.”

De scouting is wat secretaris Dorrestijn betreft allang het imago van het fikkie stoken voorbij. ,,Komt ook omdat we veel tijd stoppen in bevorderen van deskundigheid van de leiding. Dan onderscheid je je.”

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.