Laurentiuskerk klaar voor 300.000 liter beton

Betonvlechters werken aan de bewapening.© Foto Cees van Vliet

Tamar de Vries
Weesp

Iedere Weesper die dat wil kan zaterdagochtend tussen 10.00 en 12.00 uur de binnenkant bekijken van de Laurentiuskerk.

„Het voorwerk is klaar, maandag wordt het beton van de nieuwe vloer en fundering gestort”, vertelt eigenaar van de kerk, Cees van Vliet. „Er wordt in een dag 300.000 liter beton gestort. Dat gebeurt met een pomp. Daarna ligt er een vlakke betonnen vloer en is niets meer te zien van wat er in de afgelopen maanden is gebeurd.”

Voor de bewapening van het beton is dertigduizend kilo staal gebruikt. In de kolommen, waar de zijbeuken van de kerk op rusten, zijn gaten geboord. Daar doorheen zijn stalen balken geschoven. Om de kolommen heen zijn stalen frames gemaakt, waar beton overheen komt. Door deze constructie komen de oude funderingspalen als het waren aan de nieuwe stalen constructie te hangen. Het beton is na 24 uur al droog, zegt Van Vliet. „Maar het duurt een paar weken totdat het beton zijn ’constructieve sterkte’ heeft bereikt.”

Ondergang

Zodra het beton in de kerk ligt, is de kerk van de ondergang gered. Met zo veel beton als basis stopt de verzakking. Van Vliet heeft er alle vertrouwen in: „De kerk verzakt maandag al niet meer.”

In mei is begonnen met het funderingsherstel. Eerst werd de vloer uit het schip van de kerk gesloopt want anders konden de werklieden niet bij de fundering.

Half juni volgde het startsein voor het slaan van de eerste funderingspalen. Wethouder Peter Eijking verrichtte de officiële handeling. Een flesje Wispebier en een flesje Ankerjenever verdwenen in een stalen koker met zijn naam en de datum erop.

Druk

Ook in juni was er een moment waarop Weespers een blik naar binnen konden werpen. „Toen was het ongelooflijk druk. Dus daarom leek het ons leuk om nogmaals een moment in te plannen waarop mensen kunnen zien wat er in de tussentijd is gedaan en hoe het er uitziet voordat die duizenden liters beton erin worden gestort. We snappen ook wel dat veel mensen op vakantie zijn, daar kan ik ook niets aan doen. Ik verwacht dat er nog genoeg mensen zullen zijn die wel kunnen komen.” In de kerk komen de Wispebrouwerij met proeflokaal, een bed & breakfast, appartementen en het yogacentrum.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.