Gooise Meren en Weesp leven regels drankverkoop aan jeugd goed na

Tamar de Vries
Hilversum

De regels voor verkoop van alcohol aan jongeren onder de achttien jaar worden het beste nageleefd in Gooise Meren en Weesp. Dat blijkt uit de steekproef die de gemeenten in de Regio Gooi en Vechtstreek door Bureau Nuchter hebben laten uitvoeren. Blaricum en Laren doen het het slechtst.

In Gooise Meren leeft 72 procent van de slijterijen, supermarkten, cafetaria’s, horecagelegenheden en sportkantines de regels na, 27 procent niet. In Weesp ligt de verhouding op 71 procent (wel naleving) en 28 procent niet.

Voor Hilversum liggen de verhoudingen op 64 en 35 procent. Huizen scoort 55 en 44 procent. In Blaricum is het precies fifty-fifty en in Laren slaat de meter door naar het rode gebied: 45 procent naleving en 55 niet-naleving.

Het kenniscentrum leeftijdsgrenzen Bureau Nuchter, houdt mysteryshopacties met zogeheten ’MysteryKids’. Onder begeleiding van medewerkers van het bureau deden zowel een zeventienjarige jongen als een zeventienjarig meisje op verschillende dagen en tijdstippen twee aankooppogingen.

Mysteryshoppen

De mysteryshopactie toont aan dat Gooise Meren, Weesp en Hilversum beter scoren dan het landelijke gemiddelde qua verkoop aan minderjarigen. Daar staat tegenover dat consumptie van alcohol in Gooi en Vechtstreek boven het landelijk gemiddelde ligt.

Zowel jongeren als volwassenen in de regio drinken meer dan landelijk gezien. De gemiddelde comazuiper is vijftien jaar oud. „Slechts een keer in korte tijd een grote hoeveelheid alcohol drinken (comazuipen) is zo schadelijk voor de hersenen dat het IQ tien punten kan zakken”, zo heeft onderzoek aangetoond.

Uitgesplitst naar bedrijfstakken deden de slijterijen het het beste (76 procent leeft de regels na), gevolgd door de supermarkten (71 procent), cafetaria’s (62 procent), horecaondernemingen (62) en sportkantines (54 procent).

Sinds 2015 zijn gemeenten verantwoordelijk voor het toezicht op naleving van de Drank- en Horecawet. In de Regio Gooi en Vechtstreek is de monitoring van de naleving gezamenlijk opgepakt. Begin september worden de inhoudelijke interpretaties gepresenteerd.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.