Soester burgemeester Rob Metz huurde omstreden huis

Soest

Burgemeester Rob Metz van Soest is ongewild betrokken geraakt bij een conflict tussen de gemeente en de eigenaar van een stuk grond met bebouwing aan het Soester Hoogt in Soesterberg.

Dat bleek dinsdag tijdens een rechtszaak in Utrecht die grondeigenaar Van Eijkelenburg heeft aangespannen tegen de gemeente. De zaak speelt rond zijn plannen met de bebouwing op zijn terrein aan de Soester Hoogt. Hij wil er particuliere zorgeenheden vestigen en is daar al lang met de gemeente over in overleg. Op het terrein staat ook een woning waarin Van Eijkelenburg zelf woont. De gemeente wil dat hij vertrekt uit het huis en het ongeschikt maakt voor bewoning omdat dat in strijd is met het bestemmingsplan. Ook moet hij de andere opstallen van de gemeente afbreken.

Van Eijkelenburg vertelde tijdens de rechtszaak die hij tegen de gemeente had aangespannen dat hij ook een woning aan de burgemeester verhuurde. ,,Dat is bijna juist’’, zegt burgemeester Rob Metz in een reactie. ,,Ik huurde de woning aan het Soester Hoogt nummer 6. Van Eijkelenburg woont in een chalet op nummer 8, en anders dan voor nummer 6, rust daar geen woonbestemming op. Ik had een huurcontract tot 1 augustus en had het graag nog een jaar willen verlengen. Maar toen het college besloot - ik was daar uiteraard niet bij betrokken - handhaving door te zetten, heb ik meteen gezegd, dan ga ik weg. Ik ben naar een ander huis gaan zoeken. Inmiddels heb ik een woning gekocht en ben nu druk aan het schilderen in ons nieuwe huis.’’

Van Eijkelenburg claimt dat de gebouwen op zijn terrein al 70 jaar zijn bewoond. Hij beroept zich op het overgangsrecht. Hij heeft die gebouwen alleen gerenoveerd en dat mag volgens dat overgangsrecht. Maar volgens de gemeente is de bebouwing in de loop der jaren steeds uitgebreid. Ook is Van Eijkelenburg erg boos omdat de gemeente zich niet aan haar toezeggingen zou houden. Hij las een e-mailwisseling voor met een ambtenaar waaruit zou moeten blijken dat de gemeente bewoning goed vindt.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Meer nieuws uit GE

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.