Bennekom krijgt punten terug en situatie Huizen wordt daardoor bloedlink in hoofdklasse A

Bert Jan van Oel
Huizen

De situatie van Huizen in de hoofdklasse A is een stuk penibeler geworden nu Bennekom via de rechter heeft kunnen afdwingen dat het de vijf punten terugkrijgt die de club eerder in mindering waren gebracht door de KNVB.

Huizen en Bennekom raakten op 20 september met elkaar in gevecht. Op basis daarvan werden spelers individueel zwaar gestraft door de tuchtcommissie en kregen beide teams vijf punten in mindering.

Gisteren deed de rechter uitspraak in het kort geding dat Bennekom had aangespannen tegen de voetbalbond. Op basis van een eerdere zaak van Bennekom-speler Ahmed Kilic, die voor anderhalf jaar was geschorst, maar dat juridisch ongedaan wist te maken, is het ’collectieve exces’ niet meer van toepassing, oordeelde de rechtbank. De KNVB kan daarom Bennekom niet de vijf punten in mindering brengen.

Via de juridische weg heeft Bennekom zijn vijf punten dus weer terug, waardoor de club nu veilig is. Huizen zakt juist een plaats en staat nu tiende. Blijft dat zo, dan spelen de groen-gelen straks degradatiewedstrijden. De vraag is of Huizen nu ook de vijf-puntenstraf ontloopt. Het antwoord is nee. Althans, voorlopig niet. Via advocaat Bart Orth heeft Huizen gisteren ook een kort geding aanhangig gemaakt. Het geding dient maandag voor de rechtbank in Utrecht.

Deskundigen zeggen dat het ’collectieve exces’ waarvan de KNVB in zijn uitspraak melding maakte, dankzij Kilic voor Bennekom is weggevallen. Voor Huizen geldt dat niet. Daarom lijkt de kans klein dat de rechter in het kort geding van Huizen tegen de voetbalbond dezelfde uitspraak kan doen.

De KNVB beraadt zich ondertussen over de uitspraak in het kort geding van Bennekom. Mogelijk gaat de bond nog in beroep. Van een automatische puntenteruggave aan Huizen is geen sprake. Een woordvoerder van de KNVB zegt dat het kort geding van Huizen door de KNVB als een afzonderlijke zaak wordt gezien.

Huizen speelt zaterdag in elk geval een cruciale laatste competitiewedstrijd, thuis tegen FC Breukelen. Bij winst zijn de Huizers waarschijnlijk veilig, anders wordt het de nacompetitie.

Meer nieuws uit Sport Regionaal