Ondanks crisis geen run op Gooise voedselbank

Foto Holland Media Combinatie

Foto Holland Media Combinatie

Casper van den Broek
Huizen

Het aantal mensen dat vorig jaar uit nood bij de  Voedselbank Gooi en Omstreken aanklopte bleef stabiel. Voorzitter Lex Abels zegt dat in reactie op het verschijnen van het jaarverslag over 2013.

Hoewel de werkloosheid nog steeds stijgt, heeft de Voedselbank voor deze regio niet meer mensen hoeven in te schrijven. Dat komt hoofdzakelijk omdat de regels voor toelating iets strenger zijn geworden.

Wel nemen er iets minder mensen afscheid van de voedselbank, waardoor het aantal verstrekte pakketten licht is gestegen tot tegen de vijfhonderd stuks.

Ouderen

Het zijn nog steeds de alleenstaande vrouwen, al dan niet met kinderen, die het meest gebruik moeten maken van de voedselbank (50 procent). Vorig jaar groeide deze groep opnieuw met zeven procent.

Ouderen boven de 65 jaar komen nauwelijks naar de voedselbank. De belangrijkste wijzigingen hebben zich de afgelopen jaren voorgedaan bij de vele vrijwilligers van de voedselbank.

,,We zijn niet meer die kleine organisatie, waar het altijd zo gezellig is’’, aldus Abels. ,,Voor een deel van de vrijwilligers vraagt dat een andere houding. We hebben een professionaliseringsslag gemaakt en een certificaat in de wacht gesleept.’’

Stabiel

Vorig jaar was er dan ook wat verloop onder de medewerkers, maar inmiddels is het personeelsbestand weer stabiel. Wie plotseling werkloos wordt mag zich overigens gewoon als vrijwilliger bij de voedselbank melden.

Volgens de voorzitter doet het UWV in deze regio niet moeilijk. In andere delen van het land wil deze instantie nog weleens dwarsliggen. Abels: ,,Als je maar goede afspraken maakt.’’

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.