Boete spookrijdende scholieren werkt averechts

hilversum

Woedend is moeder Silvia van der Grift uit Loosdrecht. Niet eens omdat ze zestig euro moet betalen voor de boete van dochter Anne, maar omdat de politie-actie waarbij in totaal tien scholieren een bekeuring kregen volgens haar averechts werkt. ,,De veiligheid van de kinderen zou voorop moeten staan.''

Het draait allemaal om de haakse bocht in de Van Ghentlaan, ter hoogte van De Savornin Lohman (mavo/havo). Leerlingen die richting Loosdrecht moeten, kiezen vanuit de fietsenkelder steevast het fietspad links van de weg. ,,Dat doen ze voor hun eigen veiligheid'', zegt moeder Van der Grift. Oversteken pal voor de bocht, zoals volgens de regels moet, is volgens haar veel te gevaarlijk. ,,Het is erg onoverzichtelijk. Je wilt niet weten hoe hard ze er rijden.''

Ter plaatse laat de forse vangrail, formaat snelweg, weinig aan de verbeelding over. Een spiegel moet de scholieren helpen om te zien of er een auto aankomt, maar er is niet veel fantasie voor nodig om te begrijpen dat dat niet werkt.

Klachten uit de buurt over spookrijdende scholieren waren voor de politie aanleiding om woensdagmiddag met vijf agenten en twee motoragenten te controleren op de Van Ghentlaan. Anne van der Grift en haar vriendinnen fietsten als elke dag aan de verkeerde kant. ,,Niks eerst een waarschuwing, ze gingen zonder pardon op de bon. Zestig euro en geen kans om uit te leggen waaróm ze daar fietsen. Dat is dan je eerste ervaring met de politie als dertien- of veertienjarige. Schandalige actie: kinderen in tranen, ouders woedend.'' Volgens de politie heeft de wijkagent 'heel vaak' gewaarschuwd. Bovendien was de controle een halve kilometer voorbij de bocht, stelt een woordvoerster, en hadden de kinderen alle gelegenheid gehad om al veilig over te steken. De motoragenten waren erbij om scooterrijders te onderscheppen. Van de tien gecheckte brommers bleek er één opgevoerd.

Naar aanleiding van de klachten komt de vliegende brigade van gemeente én politie dinsdag poolshoogte nemen. De leiding van De Savornin Lohman vindt het niet nodig om op de kwestie in te gaan.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.