Hilversummer Kuda hoeft vliegtuig niet in

Kuda met zijn burgerservicenummer. Foto Krijn van Noordwijk

Kuda met zijn burgerservicenummer. Foto Krijn van Noordwijk

Henk Runhaar
Hilversum

Hilversummer Kuda Matungamire blijft voorlopig in Nederland. Via het advocatenkantoor Prakken d' Oliveira, dat het destijds ook opnam voor Mauro, is een stokje gestoken voor de uitzetting van de 21-jarige die al acht jaar in Hilversum woont.

Dat meldt actievoerder Ernst Reijseger van Facebook-pagina 'Kuda moet blijven'. ,,Het gaat om juridisch uitstel via een voorlopige voorziening. De advocaat ziet toch nog mogelijkheden om een nieuwe zaak te beginnen.''

Kuda leek kansloos en zou dinsdagmiddag om drie uur het vliegtuig in moeten naar Zimbabwe. Deze krant besteedde al eerder aandacht aan zijn zaak, maandag pikten de landelijke media het schrijnende geval op. Dat heeft effect.

Reijseger staat dicht bij Kuda. ,,Mijn dochter is met hem bevriend. Ik kon het niet hebben dat hij het land uit moest. Ik ben door gaan duwen.'' De bekende Hilversummer cellist had onder meer al een camera gekocht voor Kuda, om opnamen te maken van zijn 'nieuwe' leven in Zimbabwe. ,,Maar gelukkig kan die GoPro nu terug naar de winkel.''

Kuda's kersverse advocaat Edward van Kempen wil dinsdagmiddag nog even niets kwijt. ,,Eerst moet er rust in de tent komen. Kuda is nogal overdonderd door alle media-aandacht. We gaan nu snel kijken wat reëel is. Details geven op dit moment is niet in belang van mijn cliënt."

Van Kempen liet later dinsdagmiddag weten dat hij aanknopingspunten ziet om een nieuwe aanvraag voor een verblijfsvergunning in te dienen. Voor Kuda werd destijds geen asielprocedure gestart omdat hij direct bij zijn oom en tante in Hilversum terecht kon. Zij dienden op advies van de IND (Immigratie- en Naturalisatiedienst) een pleegouderverzoek in, maar dat liep mis. Doordat Kuda in de 'verkeerde' procedure zat, viel hij niet onder het kinderpardon voor in Nederland gewortelde kinderen. Terwijl hij dat volgens Van Kempen absoluut wel is.

Het verzoek van SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen aan staatssecretaris Klaas Dijkhoff om voor Kuda toch een uitzondering te maken, is inmiddels afgewezen. Met een vergelijkbaar verzoek van burgemeester Pieter Broertjes van Hilversum gebeurde maandagavond hetzelfde. Dijkhoff kan in dergelijke gevallen gebruik maken van zijn discretionaire bevoegdheid om een dossier toch nog te heropenen. Maar hij toont zich dus onvermurwbaar.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.