Brediuskwartier tegen hek rond de speelweide

Alexander Poort
Bussum

Een aantal aanwonenden van het speelveld in het Brediuskwartier heeft overlast van spelende kinderen en hangjongeren. Daarom is aan de gemeente het voorstel gedaan een hek rond de speelweide aan de ’s Jacoblaan in Bussum te plaatsen. De aanwonenden betalen dit hek zelf en zorgen ook voor het beheer van de openbare grond erachter.

Het nieuw opgerichte actiecomité Vrienden van het Bredius komt in het geweer tegen dit voornemen. ,,Deze draconische maatregel doet afbreuk aan de natuurlijke schoonheid van de speelweide. De hoge afrastering zal het karakteristieke ruimtelijke effect, zoals bedoeld door de landschapsarchitect onherstelbaar aantasten’’, zo laten zij weten in een verklaring. Zij omschrijven de speelweide als ’het hart van het Brediuskwartier’.

,,Het plaatsen van hekken zal slechts beperkt effect hebben en bovendien nieuwe vormen van vandalisme en vervuiling veroorzaken. Voor de algemene overlast van hangjongeren op de trappen, de speelweide zelf en de buurt in het algemeen, zal het in ieder geval geen enkel verschil maken’’, zo is de stellige overtuiging. ,,Met het plaatsen van de hekken worden eventuele problemen slechts een paar meter opgeschoven.’’ Bovendien is het een aantasting van het beschermd dorpsgezicht.

Het actiecomité is wel bereid mee te denken en zich in te zetten om de mogelijke overlast in en om de speelweide tegen te gaan. Maar dan met alternatieve oplossingen. Welke oplossingen dit zijn laten ze in de verklaring achterwege. Wel kondigen ze aan een petitie in voorbereiding te hebben waarme ze hopen ’met overweldigende steun van de bewoners die de hekken ook niet zien zitten de gemeente op andere gedachten te brengen’.

Het geplande hek is bijna twee meter hoog (1,85 meter). Ook moeten vier bomen worden gekapt.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.