Egberink kan het ook zonder hulp

Roderik Egberink wint ook in Baarn: twee keer raak binnen acht dagen.

Roderik Egberink wint ook in Baarn: twee keer raak binnen acht dagen.© FOTO STUDIO KASTERMANS

Nico Vink
Baarn

Roderik Egberink heeft zondag in een levendige en spannende Hartje Baarn bewezen dat zijn winst in Hilversum vorige week geen incident was. Waar er toen nog een teamtactiek van GWC De Adelaar aan vooraf ging, deed de Hilversummer het nu in zijn eentje, zonder hulp van een clubgenoot. Hij won ook de leidersprijs.

De in supervorm verkerende Egberink ontsnapte al vroeg uit het 120 renners tellende peloton. Hij kreeg drie man mee in zijn kielzog, onder wie BMX-rijder Jasper Verkuijl uit Baarn. Dit kwartet dubbelde het peloton, ondanks diverse pogingen van Huizer Jordy Beuker en Almeerder Martin van Plateringen om het gat met de kopgroep dicht te rijden. In de finale kreeg Verkuijl een hevige krampaanval, waardoor hij in de laatste ronde moest afhaken. Egberink versloeg de Utrechters Ewout van der Kleij en Robert Warmer in de eindsprint en straalde terecht na afloop. ,,De samenwerking was prima. Van Ewout en Robert wist ik wat ik kon verwachten in de sprint, maar Verkuijl? Ik merkte wel dat hij heel sterk was. Tot hij in de laatste ronde naar zijn bovenbeen greep en moest lossen. Ik kwam als tweede uit de bocht richting finish en toen was het makkelijk af te maken.’’

De winnaar was de smaakmaker, maar dat gold zeker ook voor Verkuijl. ,,Het ging me goed af. Zonde van die kramp, anders sta ik op het podium’’, zei de 27-jarige piloot, van wie tot gistermiddag niemand gehoord had. Als wielrenner welteverstaan, want als BMX’er heeft hij van jongs af aan NK’s, EK’s en WK’s deelgenomen. ,,Dit is pas mijn eerste wedstrijd op de weg, na vier keer een wedstrijdtraining. Dit smaakt naar meer. Het mooiste was dat ik door mijn eigen straat reed.’’

Beuker won de sprint van het peloton en werd vijfde. Van Plateringen (winnaar in 2014) finishte slechts als 41ste en dat zat hem niet lekker. ,,Deze wedstrijd stond wel op mijn lijst om te winnen.’’ Juniorentalent Mike Raven uit Loosdrecht was hersteld van zijn val in Hilversum en was in zijn nopjes met plaats zeventien. ,,Hier ben ik blij mee’’, glunderde de Eemland-rijder.

Charlotte Kool won dankzij een vlijmscherpe eindsprint het criterium bij de dames en sloot zo haar wielerseizoen succesvol af. De 17-jarige juniore uit Kortenhoef, dit jaar tweede op het NK junioren, was met twee medevluchters in de finale weggesprongen. ,,Ik wist dat ik de rapste was. Nu ga ik me weer op schaatsen richten, ik zit nu ook in de baanselectie van Amsterdam’’, aldus Kool. De jonge Lisa Dorussen uit Beuningen kwam keihard in aanraking met een dranghek, maar liep geen zwaar lichamelijk letsel op.

Meer nieuws uit Sport Regionaal