’Extra verkeer McDonald’s Hilversum: weg kan het aan’

Ronald Frisartr.frisart@hollandmediacombinatie.nl
Hilversum

Als er een McDonald’s komt aan de Vreelandseweg in Hilversum dan kunnen de wegen daar het extra verkeer aan dat op de hamburgerverkoper af komt.

Dat vertelde wethouder Floris Voorink (verkeer, ruimtelijke ordening) deze week aan de raadscommissie ruimte. McDonald’s Nederland heeft een verkeersprognose opgesteld. Daaruit blijkt dat de fastfoodvestiging wekelijks bijna 3300 auto’s trekt. Van de chauffeurs trekt 22 procent er speciaal op uit om naar McDonald’s te rijden en weer naar huis, de rest doet het restaurant aan op weg naar huis of op weg naar een andere bestemming. Daarmee bedraagt het aantal extra verkeersbewegingen 1450 per week. In het kader van het inmiddels afgeronde Integraal Bereikbaarheidsplan (IBP) is al eens berekend hoeveel verkeer de Vreelandseweg en de Diependaalselaan daar aankunnen. Voorink: ,,De capaciteit van de weg is er’’.

Het extra verkeer was het voornaamste pijnpunt van de Hilversumse fracties. Ook werd aandacht gevraagd voor extra zwerfafval. Over dat laatste zei Voorink dat de gemeente over het schoonhouden van de omgeving goede afspraken met McDonald’s zal maken ’al kan ik natuurlijk niet garanderen dat er nooit eens een hamburgerpapiertje over de steiger van roeivereniging Cornelis Tromp zal waaien’.

In meer of mindere mate leven er zorgen over het extra verkeer bij GroenLinks, de SP, Hilversum 1, D66, PvdA, Hart voor Hilversum, de ChristenUnie en de VVD. Alleen Wim Klaassen (CDA) juichte het plan om aan de Vreelandseweg een hamburgerzaak te laten verrijzen zonder voorbehoud toe. Uiteindelijk zei ook Edwin Göbbels (D66) positief tegenover het plan te staan. Vierkant tegen was en bleef Frank Kool (GroenLinks) - ook al omdat er volgens hem op de arbeidsvoorwaarden bij McDonald’s het nodige is aan te merken en omdat de producten die het bedrijf verkoopt het milieu belasten. Alle andere fracties maakten een voorbehoud vanwege kritiekpuntjes. Naar het zich laat aanzien is er wel een meerderheid voor de nieuwe McDo-vestiging.

Meer nieuws uit GE

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.