Bos bij Tergooi Hilversum veranderd in ’toendra’

Bos bij Tergooi Hilversum veranderd in ’toendra’
De omvang van de kaalslag bij Tergooi Hilversum is vanuit de lucht goed zichtbaar.
© Foto Studio Kastermans/Leon Dakkus
Hilversum

Tergooi Hilversum had donderdag een feestje om twee redenen: de start van de aanleg van de nieuwe rondweg en de opening van de eerste Diagnosestudio.

Wat vooral opvalt, is de enorme kaalslag als voorbereiding op de omvangrijke nieuwbouw van Tergooi de komende jaren. Grote stukken bos zijn gekapt. Vanuit de lucht lijkt het nu een toendra-achtig landschap.

Slingerwegen

Goed te zien op de dronefoto zijn de twee slingerwegen voor verkeer naar en vanaf het ziekenhuis. Toen die zeven jaar geleden werden aangelegd, verweerden aan het bos gehechte buurtbewoners zich. Met effect: het asfalt werd om de grote bomen heen gelegd. Het ging toen trouwens om een noodweg, om het ziekenhuis bereikbaar te houden tijdens de bouw van de Amaliatunnel in het Oostereind.

Voor de nieuwe rondweg gelden andere regels, die wordt namelijk permanent. Het eerste deel verbindt de Soestdijkerstraatweg met parkeerterrein P1 bij de huidige hoofdingang van het ziekenhuis en moet eind mei klaar zijn. De slingerroutes zijn vanaf dat moment overbodig.

In de tweede helft van het jaar wordt de rondweg doorgetrokken tot achter parkeerterrein P2 en vanaf daar tot de spoedeisende hulp. Tegen de tijd dat volgend jaar de nieuwbouw van Tergooi start, kan via de nieuwe weg letterlijk rond het ziekenhuis worden gereden. De nieuwe route is exclusief bedoeld voor ziekenhuisverkeer, patiënten, bezoekers en medewerkers. Bouwverkeer volgt een aparte weg.

Echo

De nieuwe diagnosestudio in een bestaand gebouw op het ziekenhuisterrein (Oostereind 107) is sinds deze maand open. Huisartsen kunnen patiënten hier naartoe sturen voor het maken van een röntgenfoto, een echo of een botdichtheidsmeting. Tergooi wil in Weesp en in de buurt van het te sluiten ziekenhuis Tergooi Blaricum ook zulke diagnosestudio’s openen.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland