'Verzorgingshuizen Vivium hoeven niet dicht, personeel niet weg'

Ronald Frisart
Huizen

Bij Vivium Zorggroep heerst optimisme: als de voortekenen niet bedriegen hoeven er de komende jaren geen woonzorgcentra (verzorginshuizen) te worden gesloten en hoeft het personeelsbestand daar niet te worden ingekrompen.

Dat komt doordat het verhuren van woonruimte aan cliënten voorspoedig verloopt. Sinds dat vorig jaar mogelijk werd, zijn al 135 wooneenheden verhuurd. Er is nu zelfs een wachtlijst.

Dat heeft Vivium-bestuurvoorzitter Godfried Verkerk desgevraagd bevestigd. Zijn collega-bestuurder Mariëtte Keijser vertelt erover in een filmpje op de Facebookpagina van Het Nieuwe Ouder Worden, een initiatief van Actiz, koepel van zorgondernemers.

Een belangrijke verandering in de zorgsector is dat zorg en wonen uit elkaar worden gehaald. Tot nu toe werden hulpbehoevende ouderen toegelaten in verzorgingshuizen en kregen daar onderdak en verzorging. De kosten werden betaald via de Algemene wet bijzondere ziektekosten (AWBZ) en mensen moesten een (soms heel forse) eigen bijdrage betalen. Tegenwoordig gaat het anders: mensen kunnen - met of zonder zorgdiensten - woonruimte in een verzorgingshuis huren. Die huur moeten ze zelf betalen, maar volgens Vivium is dat voor de meesten goedkoper dan de ’oude’ bijdrage in het kader van de AWBZ.

Vivium verhuurt woonruimte in alle acht zijn verzorgingshuizen in Blaricum, Bussum, Huizen, Laren en Weesp. Omdat die allemaal een eigen wachtlijst bijhouden en omdat die lijsten snel veranderen, kan Vivium-topman Verkerk niet onmiddellijk aangeven hoe lang de rij wachtenden precies is.

Gezien de belangstelling voor huur hoeft Vivium voorlopig niet bang te zijn voor leegstand in de verzorgingshuizen. ,,Ook voor de mensen die er wonen is dat beter, want leegstand komt de sfeer en de beleving niet ten goede’’, aldus Verkerk. Als de belangstelling voor huur aanhoudt dan is dus sluiting van een of meer verzorgingshuizen niet aan de orde en inkrimping van het daar werkende personeel evenmin.

Het filmpje waarin bestuurslid Keijser vertelt is te vinden op http://t.co/tx5o83vguI

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.