Vijf honden gered uit snikhete auto in Hilversum

© ANP

Hilversum

Ondanks de vele waarschuwingen heeft een vrouw vijf herdershonden in haar auto achtergelaten in Hilversum.

De politie ontdekte de auto vol honden donderdagochtend aan de Van Linschotenlaan. De ramen van de auto stonden wel een beetje open. Via een open raam lukte het agenten een portier te openen en de herdershonden te bevrijden. Ze waren nog niet versuft, maar hadden het wel warm en ze hijgden, meldt een politiewoordvoerster.

Een inspecteur van de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming liep donderdag mee met de surveillerende agenten. Zij heeft de eigenares, die net kwam aanlopen, een proces verbaal gegeven wegens ’onthouden van de nodige zorg en dierenmishandeling’. Dat meldt een woordvoerder van de Dierenbescherming desgevraagd. Volgens hem heeft de hondeneigenaar verklaard dat het ging om een ’verkeerde inschatting’.

Onder andere de politie waarschuwt al weken voor het met warm weer achterlaten van honden of nog erger, kinderen, in auto’s. Zo moest de politie in Huizen onlangs nog een oververhitte hond bevrijden uit een auto. ,,Bij 30 graden Celsius is het in een afgesloten auto na een half uur al 48 graden. Een hond koelt voornamelijk af door warme lucht uit te hijgen. Maar als de lucht in de omgeving warmer is dan de adem zelf, dan is het slechts een kwestie van tijd’’, aldus de politie Huizen op Facebook.

Deze week scoort de Dierenbescherming met een enigszins shockerend tv-spotje. Te zien is dat zogenaamde autokrakers een ruit intikken, het blijkt te gaan om hondenredders.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.