Wijk vreest straatveldslag in Hilversum

In juni vloog een steen door de bij ruit bij Gilly Emanuels. ,,Ik laat het noodglas als signaal zitten.”

In juni vloog een steen door de bij ruit bij Gilly Emanuels. ,,Ik laat het noodglas als signaal zitten.”© Archieffoto

Susanne van Velzen
Hilversum

Als gemeente en politie niet snel ingrijpen vreest de wijk rond de Kleine Drift in Hilversum dat de overlast van hangjongeren uitmondt in een straatveldslag.

Daar waarschuwt het bestuur van wijkvereniging OosterSpoorPlein voor. Na het gevecht tussen Gilly Emanuels van ijssalon ’t Perronnetje en jongeren is voor de bewoners de maat vol. Emanuels ging donderdag de jongens te lijf met een bezem nadat ze haar bekogelden met een mandarijn en racistische taal uitsloegen.

Eerder ging een steen door haar ruit. De Hilversumse heeft maandag aangifte gedaan van mishandeling en discriminatie. Eerder deden de jongeren aangifte tegen haar.

Steunbetuigingen

Op social media en in de buurt krijgt Gilly Emanuels veel steunbetuigingen van mensen die het gedrag van de jongeren helemaal zat zijn. Ze willen niet langer hun mond houden en vertellen openlijk over hun ervaringen met de hangjongeren. ,,Ze zitten met de handen aan de auto van mijn broertje die daar keihard voor moet werken”, schrijft een Hilversumse. Ze vervolgt: ,,Ze zitten wiet te roken in de speeltuin op de hoek bij de kerk. Op niet zo grote afstand van onze spelende kinderen. En gebruiken de hele tijd het woord k.... „

Burgemeester Pieter Broertjes is zich rot geschrokken van de clash, hij brengt dinsdag een bezoek aan Emanuels en haar zaak. Ook gaan onder meer politie, jeugdboa’s en gemeentelijk buurtcoördinator dinsdag in overleg over de problemen rond de Kleine Drift. Zij pogen al langere tijd om de jongerenoverlast in Hilversum Oost structureel aan te pakken.

„Van de zotte wat er nu gebeurd is”, zegt een woordvoerster van de gemeente. De overlast van de jongeren (Nederlanders en enkele Marokkanen) verplaatst zich al langere tijd door de wijk.

Lees meer over de problemen in Hilversum Oost

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.