’Orient Express’ op de gitaar

Joyce Huibers
Hilversum

Het Take Four Guitar Quartet bestaat al vijftien jaar en heeft in die tijd slechts twee maal in Nederland geconcerteerd. Volgende week treden ze op in het Gooi: vrijdag in Weesp en zaterdag in Hilversum.

Het kwartet bestaat uit twee Belgen (Luc Vander Borght en Johan Fostier), een Italiaan (Giorgio Albiani) en een Duitse (Pia Grees). Vander Borght woont bovendien in Zuid-Frankrijk.

Je vraagt je af hoe dat in de praktijk gaat, met die afstanden. ,,Met de tegenwoordige goedkope vluchten zijn afstanden niet meer zo’n probleem’’, zegt Johan Fostier luchtig aan de telefoon vanuit Brussel.

,,We komen af en toe een lang weekend bij elkaar om te repeteren. En voorafgaand aan concerten maken we ook tijd vrij voor repetities. Dat is een flinke tijdsinvestering, maar we willen ook steeds weer nieuwe dingen doen. Het vraagt veel geduld om met vier gitaren een goede, uitgebalanceerde ensembleklank te krijgen. Dat is een minutieus werkje, dat ik altijd vergelijk met het werk van een goudsmid.’’

Reis

Het programma van het gitaarkwartet is getiteld ’Orient Express’. Fostier: ,,We maken een soort reis langs de culturen uit het oosten, met composities van de Russen Chatsjatoerjan, Sjostakovitsj en Joseph Achron en de Armeen Komitas Vardapet, allemaal uit de twintigste eeuw.

Om meer afwisseling in het programma te brengen spelen we ook werk van Dvorák, Piazzolla en de Finse componist Unto Mononen. Melancholisch, humoristisch en romantisch repertoire en, niet te vergeten, de immens populaire tango. Door die contrasten spreken onze concerten een breed publiek aan. Ook willen we als ’Europees’ kwartet een programma maken met muziek uit alle windstreken.’’

,,Er is niet zoveel geschreven voor gitaarkwartet, dus we maken zelf bewerkingen van de stukken die we willen spelen. Dat is vooral het werk van Luc Vander Borght. Hij maakt supergoede arrangementen waarin hij de gitaar echt laat zingen. We spelen op verschillende types gitaren, waaronder een sopraan- en een basgitaar. Daarmee kunnen we eigenlijk alle klankkleuren maken die we willen. Het is vergelijkbaar met een compleet orkest. Het is natuurlijk veel werk om stukken zelf te bewerken en in te studeren, maar we steken er liever meer tijd in dan dat we bestaande, minder goede bewerkingen spelen.’’

Uitvoering

Concerten Take Four Guitar Quartet: vrijdag 15 mei 20:15 Stadhuis Weesp en zaterdag 16 mei 15:30 uur De Kapel ’s-Gravelandseweg 144 Hilversum.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.