Oog in oog met de echte Buurmannen; A je to!

Susanne van Velzen
Hilversum

’Òòòhhhhhhh’. Een golf van ontzetting gaat door de zaal. Zojuist is met bruut geweld het hoofd van Buurmans lijf getrokken. Marek Beneš laat het hoofd aan de jonge toeschouwers zien. De karakteristieke blauw/wit gestreepte muts zit er nog stevig op. ,,Kijk eens naar de vorm. Veertig jaar geleden gebruikte mijn vader letterlijk een ei. Hij plakte er een neus en oren op en Buurman was geboren.’’

Ademloos luisteren kinderen in Beeld en Geluid in Hilversum naar Beneš’ verhaal. De Tsjech is samen met collega en landgenoot Tomáš Eiselt op bezoek in het museum in de mediastad, waar zij gisteren een animatiestudiootje voor de museumbezoekers openden. De Tsjechen zijn de makers van Buurman en Buurman, de razendpopulaire animatieserie die al dertig jaar wordt uitgezonden door de VPRO-televisie. Buurman en Buurman zijn twee onhandige klussers die korte avonturen beleven die uiteindelijk altijd goed aflopen.

Pat & Mat

De serie wordt gemaakt met stop-motion techniek. Door de houding van de poppen steeds iets te veranderen en daar een foto van te maken ontstaat bewegend beeld. Er zijn 25 foto’s nodig voor een seconde beeld. Een aflevering maken duurt drie maanden.

Acteurs Kees Prins en Simon van Leeuwen zijn al dertig jaar de stemmen van Buurman en Buurman. Leuk detail: ,,Nederland is het enige land ter wereld waar ’Boerman en Boerman’ een stem hebben’’, zegt Beneš. In Tsjechië heten ze Pat & Mat. En zwijgen ze als het graf.

Skelet

In een mini-college van een uur geven de Tsjechen alle geheimen van de serie prijs. Ze laten zien hoe Buurman en Buurman (20 cm groot in het echt) aan onzichtbaar gemaakte staaldraden hangen in de studio als ze met hun voeten van de grond komen. Dat ze een skelet van ijzerdraad hebben dat in alle mogelijke standen gebogen kan worden. ,,Ze krijgen vaak nieuwe handen. Die gaan snel stuk door al dat buigen.’’ Een jongetje in de zaal wil weten waarom ze maar vier vingers hebben. ,,Dat is bewust. Ook Walt Disney-figuren hadden maar vier vingers. Dat scheelt een hoop tekenwerk als je beweging wilt creëren.’’ Als Beneš een hand eraf trekt, schrikt de zaal opnieuw. ,,Moet hij dan niet huilen?’’, vraagt een kind bezorgd. Als hoofd en hand er weer aan zitten, sluiten de kinderen geheel in stijl van de Buurmannen af. Eind goed, al goed. En dan kun je maar één ding roepen: A je to!Tsjechisch voor Klaar is Kees!

Beeld en Geluid

Op de foto met Buurman en Buurman? Kom dan woensdag op bezoek in Beeld en Geluid in Hilversum. Om 11.00 uur staan de levensgrote Buurmannen klaar voor een meet & greet. In de theaterzaal worden woensdag en donderdag nonstop alle afleveringen van de televisieserie vertoond. En kinderen kunnen zelf klussen.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.