’Huizer skûtsje voor dorp behouden’

Het Huizer skûtsje ‘Ludgerdina Smeltekop’ ligt te koop bij de Botterwerf

Het Huizer skûtsje ‘Ludgerdina Smeltekop’ ligt te koop bij de Botterwerf© Foto: Leefbaar Huizen

Eddie de Paepe
Huizen

Leefbaar Huizen wil het te koop staande Huizer skûtsje Ludgerdina Smeltekop voor het dorp behouden.

Eigenaar Andries Honing wil haar verkopen, meldt de partij. Leefbaar Huizen wil echter dat het schip voor Huizen behouden blijft en zal in een motie tijdens de raadsvergadering van 28 september voorstellen het skûtsje aan te kopen. ’In de ideale situatie zou het geweldig zijn als de Botterstichting het onderhoud voor haar rekening zou nemen.’

Andries Honing vindt het volgens de partij een geweldig idee. ,,Skûtsjes in originele staat en geschikt voor wedstrijden zoals het IFKS-Skûtsjesilen zijn zeldzaam”, heeft hij volgens LH gemeld. ,,Ze brengen vaak veel op. De Ludgerdina Smeltekop is in uitmuntende staat. Als de Botterstichting het onderhoud op zich zou willen nemen, dan hebben ze daar niet veel werk aan. Als je het vergelijkt met wat een reparatie van een botter kost is het onderhoud van het ijzeren skûtsje peanuts. Als de gemeente de motie van Leefbaar Huizen omarmt, dan wil ik de boot voor 50.000 euro aan de gemeente afstaan. Dat is een heel schappelijke prijs. Maar het is me wel wat waard als de Ludgerdina hier blijft. Zij vertegenwoordigt Huizen al dertig jaar tijdens wedstrijden en wint regelmatig prijzen”.

Leefbaar Huizen vindt de aankoop van het skûtsje door de gemeente meer dan gewenst, ook gezien de pogingen van de gemeente het toerisme naar het dorp te trekken en de belangrijke rol die het Nautisch Kwartier met zijn Botterwerf hierbij speelt.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.