Weer gevaarlijke verwonding Micha de Vries

Micha de Vries eerder dit jaar tijdens de koppelkoers in Hilversum.© STUDIO KASTERMANS

Nico Vink
Hilversum

Micha de Vries is opnieuw ernstig gevallen in een mountainbikewedstrijd. De Hilversummer klapte zondag op een hekje bij de NL Cup in Apeldoorn en kwam in het ziekenhuis terecht. „Nu stop ik er echt mee”, was zijn eerste commentaar. Twee uur nadat de Hilversummer uit het ziekenhuis in Apeldoorn werd ontslagen, was hij alweer van mening veranderd.

De wedstrijd was een kopie van die op 19 november 2016, de veldcross in Hilversum. Daar liep hij vijf gebroken ribben en klaplong op bij zijn ongeluk in de eerste ronde. Toen De Vries ook in Apeldoorn na één ronde niet doorkwam, moest de EHBO het veld in komen. De Vries was in Apeldoorn al gelijk tegen de punt van een klaphekje gereden op het parkoers. Daarbij werd zijn bovenarm opengescheurd en dat ging gepaard met hevig bloedverlies.

De Hilversummer verloor zelfs zijn bewustzijn. Er werd niet gewacht op de ambulance. Zijn Hilversumse clubgenoot Michiel Jansen (beiden rijden voor WTC Woerden), die ook in de wedstrijd meereed, kneep gelijk in zijn remmen om zijn auto op halen en De Vries naar het ziekenhuis te brengen.

Dat gebeurde nadat de EHBO de bovenarm van De Vries had afgebonden om verder bloedverlies te voorkomen. „Ik zat helemaal onder het bloed, het liep over m’n broek en mijn benen, het gutste echt. Daarom raakte ik steeds weg. M’n arm was helemaal wit toen ze die hadden afgebonden”, vertelt de rijder van het team Wim Jansen.

De wedstrijdorganisatie wijzigde na het ongeval het parkoers en liet de renners niet meer langs het bewuste hekje gaan. „Het was een winkelhaak in mijn bovenarm, vlak bij een slagader, maar het kon makkelijk gehecht worden. Ik dacht eerst aan stoppen. Maar dat kan niet. Volgend jaar ben ik dertig jaar actief als wedstrijdrijder, dan wil ik toch nog rijden.”

De Vries, die woensdag 46 jaar wordt, kreeg te horen, dat hij in het eindklassement van de NL Cup tweede was geworden. „Dan kan je de organisatie niet in de steek laten en dus ben ik toch m’n prijs gaan ophalen. Maar baal verschrikkelijk. Over twee weken is het NK in Landgraaf, ik hoop dat ik kan meedoen.”

Meer nieuws uit Sport Regionaal