Roeien op de Naarder buitengracht

1 / 2
Eddie de Paepe
Hilversum

De foto van vorige week is inderdaad genomen bij de Roei- & Zeilvereniging Naarden, meldt Rob Zuijderhoudt. ,,Op dezelfde locatie aan de buitengracht waar zij nog steeds is gevestigd.”

Het zoekplaatje moet uit het begin van de jaren ’50 dateren, schrijft de Bussummer. ,,De huizen op de achtergrond zijn die van de Stadhouder Willem II laan. De bungalows langs de Alexanderlaan, die nu dat zicht ontnemen, moeten nog worden gebouwd.”

,,Het is feest ter gelegenheid van de oprichting op 11 maart 1952, het eerste lustrum vijf jaar later of een doop van een nieuwe boot? Zelf werd ik lid in de zomer van 1957 en deze foto is van voor die datum. Het zou best maart 1957 kunnen zijn, want er is veel belangstelling, en nog geen mooi weer, de meesten hebben een jas aan”, aldus Zuijderhoudt.

,,Op de voorgrond een (nieuwe?) scheehouten werry. Daarachter tegen de kant een outriggerd werry. De uitstekende punt is vermoedelijk van een vier. Links achter op het terrein liggen nog twee (vermoedelijke) werry's. Links voor nog een roertje van een werry. De meeste van die boten had de jonge vereniging gekregen van leden en van andere verenigingen uit Hilversum en Amsterdam.”

Grote loods

De schuur waarop de naam staat was het eerste clubhuis. ,,Later werd dat een loods voor skiffs. Helemaal links ’de grote loods’ en rechts daar tegenaan gebouwd de kleine loods waarin de roeiboten op stellingen boven elkaar lagen.”

Oorspronkelijk was het een kleine scheepswerf. ,,Met een werkplaats met levensgevaarlijke oude houtbewerkingsmachines nog aangedreven met leren riemen vanaf een gemeenschappelijke aandrijfas, en een scheepshelling in het water. De drie naast elkaar gehurkte jongens zitten op een stukje kade dat de helling, twee spoorrails die ver het water inlopen, afsluit. Later is die helling weer toegankelijk gemaakt om de motorboot van een lid, de heer Anneveld, te kunnen onderhouden.”

Krullend haar

Zuijderhoudt vervolgt: ,,De achterste derde van de drie hurkende jongens met een beetje krullend haar zou wel eens André Boon kunnen zijn, de zoon van dokter Boon, die mij lid maakte van de vereniging”.

,,De man links van het roertje op de voorgrond, met een stuk papier in zijn rechterhand, een wat kalend hoofd en een bril op, is ongetwijfeld Dik Blom een van de meest enthousiaste oprichters. Achter hem, meer naar links met een bandje in haar haar zou wel eens Mevrouw Le Coultre kunnen zijn, ook een van de oprichters en later burgemeester van Blaricum. Drie plaatsen achter haar die markante man in die witte regenjas met zijn handen op zijn rug, lijkt me de heer Heinsius, die een van de bungalows langs de Alexanderlaan liet bouwen en nog veel later zijn vrouw daar achter liet en met zijn ’vaste vriend’ in Amsterdam ging wonen, waar we hem in het Concertgebouw, de Opera en de Schouwburg heel vaak tegen kwamen.”

Scheehouten

,,Precies in het midden aan de waterkant met zijn handen in de zakken van zijn regenjas staat de bootsman, botenbouwer Gerben de Boer. Misschien is die scheehouten werry wel de eerste van een hele serie prachtige roeiboten die hij in de daarop volgende jaren heeft gebouwd, eerst in ’de grote loods’, met die oude machines en later in een betonnen loods veel verder links buiten dit plaatje. Hij was de laatste van zijn soort zelf bouwende bootslieden, een prachtige vakman, met wie ik niet alleen veel lol gehad, maar van wie ik ook erg veel geleerd. Helaas is hij veel te vroeg, als vijftiger al overleden.”

Het nieuwe zoekplaatje (onder deknop ’fotoserie’) heeft ook weer een sportief onderwerp. Jacques Stevens legde een spelmoment uit een voetbalwedstrijd vast. De foto is waarschijnlijk gemaakt vanachter het doel.

Fluiten

Een aanvaller (links) en twee verdedigers strijden om het ’lederen monster’. De scheidsrechter staat op het punt om te fluiten. Op de achtergrond rechts een gebouwtje: het clubhuis. Wie herkent de locatie of (helaas in zwart-wit) de clubtenues?

Helpen bij dit zoekplaatje kan via fotostevens@gooieneemlander.nl of De Gooi- en Eemlander, Postbus 15, 1200 AA Hilversum.

Meer nieuws uit GE

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.